Archief per maand:
Archief per jaar:

Kun je leven met een psychopaat?

Superieure thriller

Door Arno Ruitenbeek

Gillian Flynn: Donker hart

Uitgever Boekerij
19,95 euro

Redt een huwelijk, gebaseerd op leugens en bedrog, het? Kun je leven met een psychopaat? Flynn zocht het haarfijn uit en geeft antwoord op deze prangende vragen in een superieure thriller.
Om te voorkomen dat ook maar iets van de meesterlijke intrige en nog ingenieuzer ontknoping uitlekt, zal ik over de inhoud zwijgen en me beperken tot de technische aspecten. Om te beginnen de karakters. Van het financieel in versukkeling geraakte echtpaar Nick en Amy, via Amy’s hinderlijk aanwezige ouders, Nicks drankzuchtige zus en door Alzheimer getroffen vader, tot de provincialen van de politie: stuk voor stuk goed getroffen. Elk een levert zijn waardevolle bijdrage aan de beklemmende sfeer.
De dialogen zijn natuurlijk; humor godzijdank volop aanwezig. Het tempo is hoog, de zaken worden steeds vanuit beider zicht (Nick, Amy) verteld. Mede daardoor wordt de lezer wel tien keer op het verkeerde been gezet. Flynn schreef eerder ‘Teerbemind’ en ‘Duisternis’, die internationaal veel opzien baarden. Dat gaat ‘Donker hart’ ook doen, zeker en gewis.
ARNO RUITENBEEK