Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Kunstbeschermer groter dan de staat’

Boendermaker met schilderij Piet Wiegman, collectie RKD

Boendermaker met schilderij Piet Wiegman, collectie RKD

Lezing over Boendermaker zondag

‘Kunstbeschermer groter dan de staat’, kopte een krant over Piet Boendermaker, de mecenas van de Bergense School. Over Boendermakers leven en kunst houdt Piet Spijk op zondag 18 oktober om 15 uur in Stedelijk Museum Alkmaar een lezing.

Hij spreekt ook over de Bergense School en de invloed van de grondleggers, Henri Le Fauconnier en Piet van Wijngaerdt. Was het eigenlijk wel een school? Hoe kijken we nu aan tegen het werk van de Bergense School? En hebben de grondleggers en een figuur als Piet Boendermaker ons nu nog wat te zeggen?

Spijk zal ingaan op Boendermakers mislukte makelaarsopleiding, hoe Boendermaker kunstverzamelaar van beroep werd en bevriend raakte met kunstenaars van de Bergense School. Hij kocht schilderijen bij tientallen tegelijk, maar schonk ook werken aan musea en leende royaal uit aan scholen, ziekenhuizen en gemeentehuizen. Boendermakers mecenaat eindigde dramatisch toen de Bank voor Onroerende Zaken in de crisistijd van de jaren dertig beslag legde op zijn collectie, waarna de schilderijen voor tientjes per stuk werden verkocht.

Piet Spijk is kunsthistoricus en auteur van het onlangs verschenen herziene boek Piet Boendermaker, mecenas van de Bergense School. Daarin staan bijna 3000, veelal onbekende werken die Boendermaker (1877-1947) in bezit heeft gehad.

Na de lezing is er gelegenheid om te signeren.