Archief per maand:
Archief per jaar:

Kwade genius zit alweer vast voor andere zaak

Tot drie maanden voor gijzeling

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De Haarlemse rechtbank heeft celstraffen tot drie maanden uitgedeeld aan drie gijzelnemers. Ze hielden bijna 2,5 jaar geleden een 5,5 maand zwangere bewoonster van de Haarlemse daklozenopvang Spaarnezicht een kwartier lang vast in hun auto.
Tenslotte gaf het angstige slachtoffer het telefoonnummer waar het allemaal  om draaide en werd ze weer bij het pension afgezet. Jay W. (25) uit Amsterdam was de kwade genius. Hij meende een hoop geld tegoed te hebben van een vrouw, die echter onvindbaar bleef voor hem.
W. schakelde de halfbroers Charwad S. (22) en Sergio U. (28) uit Hoofddorp in. Dit duo had een schoolvriendinnetje, dat in contact stond met de gezochte vrouw. De Hoofddorpelingen vonden hun kennis, die zwanger en wel onderdak had gevonden in Spaarnezicht.
Met z’n drieën reden ze naar het pension aan de Kruisweg in Haarlem. De aanstaande moeder moest naar buiten komen. W. wilde het telefoonnummer van de gezochte. Ze weigerde. W. duwde haar achterin de driedeurs wagen en plofte naast haar op de achterbank.
Door een kinderzitje aan de andere kant kon ze geen vin meer verroeren. Maar U. zette haar nog verder klem met de passagiersstoel. Chauffeur S. reed weg. Na een stadsrit van vijftien minuten was ze het geschreeuw en de dreigementen van het trio zat. Ze gaf W. haar gsm met het verlangde nummer.
Omdat het proces zo lang op zich heeft laten wachten, besloten de rechters de eisen van justitie te verlagen. W. kreeg geen tien, maar drie maanden cel. Hij is inmiddels voor een andere zaak achter tralies verdwenen. De halfbroers twee maanden, in plaats van zes, waarvan drie voorwaardelijk. Zij zaten hun tijd al in voorarrest uit.