Archief per maand:
Archief per jaar:

KWALITEIT VAN NEDERLANDSE BODEM

Nederlandse topkwaliteit

Siska Mulder: Met zachte hand

Boekerij

19,95 euro, e-book 12,99 euro

Vier engelen der wrake en eentje van hen heeft een verborgen agenda. ‘Met zachte hand’ is een van de beste thrillers van 2013, wat ook de rest van het jaar nog brengt. Kwaliteit van Nederlandse bodem.

Een kwartet vrouwen dat mannen die vrouwen vernederen, slaan en verkrachten, een lesje wil leren. Ze gaan in hun zelf opgewekte en door veel drank nog eens aangewakkerde woede straal voorbij aan wat hun negentiende-eeuwse seksegenote Diane de Beausacq zei: ‘Het recht is de welopgevoede dochter van de wraak’.

In plaats van de autoriteiten hun werk te laten doen, plegen ze eigenrichting (wat gezien de zwakte van de opsporingsinstanties en de wankelmoedige zittende magistratuur in deze bananenrepubliek een steeds vaker voorkomende keuze is). Daarbij gaan ze creatief en intelligent te werk. Een pedo, een Afghaanse vader die eerwraak wil plegen, een notoire zedendelinquent en een televisiehoofd met losse handjes legde op inventieve manier het loodje. De middelen des doods zijn prachtig afgebeeld in de binnenflap (zodat u niet zoals ik denkt: wat moet die cupcake in mijn spannende boek?)

Nadeel als je zo lekker gevieren bezig bent, dat je niet in de gaten hebt dat niet al je nieuwe beste vriendinnen dat predikaat verdienen. Dat eentje niet slim, maar sluw is, niet met open vizier en spontaan maar volgens een zorgvuldig opgezet duivels plan werkt. Siska Mulders grootste kracht is dat ze het boek zo opbouwt, dat de lezer net zo verrast is over deze ontwikkeling als de andere drie hoofdrolspelers. Omdat ook karakters, dialogen, vaart en ontknoping dik in orde zijn, rest slechts de vraag: wanneer begint de verfilming?

ARNO RUITENBEEK