Archief per maand:
Archief per jaar:

Lagere straffen door gebrek aan bewijs

Tot 5,5 jaar voor ramkrakers

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem  – De rechtbank heeft drie Alkmaarse ramkrakers lagere gevangenisstraffen opgelegd dan geëist. Het bewijs in veel zaken ontbrak. Hoofdverdachte Steef van de M. (43) kreeg 5,5 jaar.

Het openbaar ministerie beschuldigde Van de M. en zijn vrienden van 70 ramkraken, inbraken en diefstallen van bijvoorbeeld auto’s. Die werden gepleegd van begin 2009 tot en met eind 2011, voornamelijk in Noord-Holland. Maar ook zou het drietal in Friesland, Overijssel en Gelderland zijn opgetreden, aldus het OM.

Tijdens het meerdaagse proces in januari en februari was tegen Van de M. tien jaar cel geëist voor een selectie van zestien ramkraken, inbraken en diefstallen. In tegenstelling tot het OM zag de rechtbank maar in negen zaken wettig en overtuigend bewijs.

Moord

Beroepsinbreker Van de M. kwam in 2008 vrij, nadat hij een straf van twaalf jaar had uitgezeten voor soortgelijke feiten. Volgens het OM is de man, die in hoger beroep werd vrijgesproken van de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker in 2000, vrijwel direct weer het criminele pad opgegaan. Hij zou hulp hebben gehad van Maurice G. (36). Meer dan de helft van de elf feiten op G.’s dagvaarding eindigde in gedeeltelijke vrijspraak.  Van de eis van 4,5 jaar bleven drie jaar over.

Enkele uren voor hun aanhouding op 20 december 2011 pleegden Van de M. en G.  een ramkraak op de Saturn in Heerhugowaard. Op een gestolen autoambulance hadden ze een stalen pijp gelast, waarmee de deur van het elektronicabedrijf  aan gort werd gereden. 20 Iphones, 71 Ipads en tien Imacs namen de drie dieven mee. Nummer drie was Richard S. (43). Omdat hij een tijdelijk nieuw adres had,  bleef S. nog ruim een maand uit zicht van de recherche.  Bedrijfsinbraken in Heerhugowaard, Noord-Scharwoude en Alkmaar in die periode konden niet worden bewezen. Van een eis van drie jaar ging het daardoor naar vijftien maanden.

Beroep

Vielen de straffen voor de stelers relatief mee, voor de – in de ogen van het OM – grootste heler echter, Alkmaarder Henk L. (47), was het slikken.  Gestolen kleding van zeven ramkraken en inbraken was te koop in L.’s Fitshop aan de Terborchlaan in zijn woonplaats. Hij waste ruim 22.000 euro aan crimineel geld wit, en was betrokken bij de xtc-productie en -handel, vond het rechtscollege. ,,De eis van 540 dagen cel, waarvan 274 voorwaardelijk en 100 uur onbetaalde arbeid doet geen recht aan de ernst van de feiten’’, heette het. Tegen de 2,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk uit het vonnis  ging L.’s advocate B. Roodveldt direct in hoger beroep.