Archief per maand:
Archief per jaar:

Leeghwater en dorpsomroeper op speciale kaasmarkt

Jan Adriaensz. Leeghwater, waterbouwkundige  *engraving and etching  *1643

Leeghwater (1643), ‘nieuwe Alkmaarder’.

Jan Adriaanz. Leeghwater en dorpsomroeper Jan Geert I van Graft en De Rijp openen morgen om 10 uur een speciale kaasmarkt.

De laatste echte kaasmarkt werd gehouden op 4 september. Maar morgen (18 september) wordt de bel nog een extra keer geluid, voordat het seizoen 2015 definitief wordt afgesloten. Na de reguliere markt van 10 tot 12.30 uur mag het publiek tot 14 het plein op om kaas te beleven; ruiken, proeven, voelen, dragen, wegen en op de foto. Daarnaast zijn er voor kinderen en hun ouders oudhollandse spelletjes.

Deze speciale markt is gewijd aan de fusie op 1 januari tussen Alkmaar met Graft-De Rijp en Schermer. besteden. Vandaar de uitnodiging aan J.A. Leeghwater (gespeeld door Jan van Beek) en dorpsomroeper Jan Geert I (in het dagelijks leven Jan Prins).

De Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater werd in 1575 in De Rijp geboren. In 1650 overleed hij in Amsterdam. Hij bedacht molens met een houten achtkant en bovenkruier. Daarmee kon de molen recht in de wind worden gezet waardoor kruien altijd mogelijk was. Hij kreeg het oppertoezicht over de poldermolens die onder andere de droogmaking van de Schermer in 1635 mogelijk maakte. Dit verklaart waarom Leeghwater nog altijd een bekende verschijning is in De Rijp.

Maar ook dorpsomroeper Jan Geert I is belangrijk voor De Rijp. Zodra er een feestelijke of belangrijke gebeurtenis is, gaat Jan Geert I het dorp door om het nieuws te melden. Zo liep hij tijdens de viering van koningsdag 2014 voorop in de koninklijke Stoet om aan te kondigen dat de koning en koningin samen met de leden van de koninklijke familie in aantocht waren.