Archief per maand:
Archief per jaar:

Lekker vet debuut: ‘Kerf’

Thriller verwijst naar tv-films met Kinski en Tappert

Marc Raabe: Kerf

Boekerij

19,95 euro, e-book 12,99 euro

Een lekker vet, Duits thrillerdebuut, dat heel veel jeugdsentiment losmaakt. Voor de film die hiervan ongetwijfeld wordt gemaakt, zal het publiek in de rij staan. Jammer dat Horst Tappert niet meer leeft, voor de bijrol van de stinkend rijke vader van de moordenaar.

Geheime kelders onder afgelegen villa’s. Een ernstig verminkte, psychopatische moordenaar,  oplichting, doofpotten. De Keulse filmproducent Raabe heeft – net als ik – als kind ongetwijfeld de Duitse tv-films verslonden, gebaseerd op werk van Wallace en Durbridge. Want ‘Kerf’ is de 21-eeuwse versie van die zwart-witproducties, die zich weliswaar zogenaamd in Engeland afspeelden, maar Duitser dan Duits waren. Vaak met de bologige Klaus Kinski als de slechterik.

Zwanger

Dat was pas genieten in de donkere wintermaanden. Inmiddels zijn we 50 jaar en talloze herhalingen op de regionale zenders als WDR en NDR verder. ’Kerf’ pakt de draad weer op met een gesmeerd lopend verhaal over de twee broers Naumann, die onwetend van elkaars ellende en noodgedwongen moeten samenwerken tegen de ontvoerder van de zwangere vriendin van Gabriel, een van beiden.

Deze verachtelijke man blijkt een 30 jaar oude rekening met Gabriel te moeten verrekenen. Probleem is dat Gabriel zich het feit waarom het draait – en waarbij zijn ouders de dood vonden – niet meer kan herinneren. Verdringing van iets heel ergs, zegt de psycholoog van dienst. Getraumatiseerd als hij is, maakt Gabriel aanvankelijk meer kapot dan dat hij herstelt.

ARNO RUITENBEEK