Archief per maand:
Archief per jaar:

Lezing over Oranjevorsten Willem II en III

Bezoek aan koninklijk huisarchief

Het Alkmaars Historisch Café heeft volgende week donderdag (19 november) een lezing over de boeiende levens van de negentiende-eeuwse Oranjevorsten Willem II en III. De dag erna volgt een bezoek aan het koninklijk huisarchief in Den Haag.

Sprekers op 19 november zijn Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen, schrijvers van de uiterst succesvolle biografieën over deze koningen, die in 2013 verschenen. Het boek over Willem III werd zelfs bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2014.

Willem II kennen we als de koning die de grondwet van 1848 mogelijk maakte. Maar hij was meer: een succesvol militair die tegen Napoleon vocht, een kunstliefhebber, een vorst met originele staatkundige denkbeelden en een man met verboden passies. Zijn zoon Willem III, die in 1849 koning werd, had de bijnaam Koning Gorilla. Zijn woedeaanvallen waren berucht. Toch was hij bij vlagen een betrokken koning, met meer macht dan men doorgaans denkt.

Koning Gorilla siert kaft biografie.

Koning Gorilla siert kaft biografie.

Jeroen van Zanten is verbonden aan de universiteit van Amsterdam. Dik van der Meulen is schrijver en biograaf. De lezing wordt gegeven in bibliotheek Alkmaar-Centrum, Gasthuisstraat 2 en begint om 20 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (€ 5,- voor een abonnee/lid/vriend van een van de deelnemende organisaties van het Alkmaars Historisch Café).

Excursie

In samenhang met de lezing wordt op vrijdag 20 november een excursie gehouden naar het koninklijk huisarchief aan het Noordeinde 68 in Den Haag. Het archief werd ingesteld in 1825 en beheert de archieven, de bibliotheek en historische collecties van Oranje-Nassau. Een bezoek aan het Huisarchief met zijn vele schatten is een bijzondere ervaring. De excursie begint om 11 uur en duurt tot 12.30 uur. De kosten zijn € 5,- (vervoer op eigen gelegenheid).

Kaarten voor de lezing zijn te koop op de avond zelf of te bestellen via de klantenservice in een van de vestigingen van bibliotheek Kennemerwaard of via bibliotheekkennemerwaard.nl. Voor de excursie zijn alleen kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop.