Archief per maand:
Archief per jaar:

Lezing over Van der Heck met rondleiding

Van der Heck. Gezicht op Egmond aan Zee (na 1635)

Van der Heck. Gezicht op Egmond aan Zee (na 1635)

Christi Klinkert, conservator van het Stedelijk Museum Alkmaar, geeft dinsdag (15 september) een lezing met rondleiding over de door haar samengestelde tentoonstelling Dit is Van der Heck – Schilderswerkplaats in de Gouden Eeuw.

Claes Jacobsz van der Heck was in de eerste helft van de zeventiende eeuw de belangrijkste schilder in Alkmaar. Geen andere Alkmaarse kunstenaar uit deze periode liet een zo omvangrijk en divers oeuvre na. Hij werkte voor de lokale afzetmarkt. Tot ongeveer 1620 vervaardigde hij indrukwekkende historiestukken in opdracht van het stadsbestuur, monumentale landschappen en bijzondere portretten voor welgestelde stadsgenoten.

Na 1620 paste Van der Heck zijn werkwijze aan, om in te kunnen spelen op de toenemende vraag naar schilderijen voor de vrije markt. Hij ging grotere aantallen werken maken, vaak op een kleiner formaat. Tot die kleinere stukken behoren de vele, vrijwel identieke gezichtjes op het kasteel en de abdij van Egmond, waar Van der Heck nog altijd beroemd om is.

Dr. Christi Klinkert deed de afgelopen jaren intensief onderzoek naar leven en werk van Claes van der Heck. Ze vertelt dinsdag vanaf 20 uur in bibliotheek Kennemerwaard over haar onderzoek, de methoden, vondsten, opgeloste en onopgeloste vragen. Daarna neemt ze haar gehoor mee om de tentoonstelling te zien in het naastgelegen Stedelijk. De bijeenkomst duur tot 22 uur en kost € 7,50.

De volgende lezing in het kader van het Alkmaars Historisch Café is op dinsdag 27 oktober. Joost Cox spreekt dan over stadsrechten voor West-Friesland in 1414 en 1515.