Archief per maand:
Archief per jaar:

Limburgse politieroman met potentie

Vrouwenhandel en illegalen: daar zit veel meer in

Henry de Hoon:  Moorddate

Uitgever TIC

19,90 euro

Een politieroman met potentie. Pianist Henry de Hoon schrijft ook niet onverdienstelijk, maar hij laat te veel opgelegde kansen liggen. Solliciteert toch niet bij het Nederlands voetbalelftal?

‘Moorddate’ (lelijk samengesteld woord, ‘Moord op afspraak’ of ‘Afspraak met een moordenaar’ was beter geweest) speelt zich af in en rond het Limburgse Vijlen. Duitsland kun je er ruiken. De auteur gebruikt de mogelijkheid van hedendaagse grensoverschrijdende misdaad ook, maar buit de mogelijkheden nauwelijks uit.

Louche types lokken Russische vrouwen naar Zuid-Nederland. De ‘gelukkigen’ onder hen mogen zich voor een paar rotcenten een hernia werken in een champignonkwekerij. Irina heeft minder geluk, zij moet de hoer spelen en ook nog de klanten afpersen. Daan Lindeboom is rijp voor zo’n uitkleedbehandeling, maar sterft met een grillspies in zijn nek.

De zoektocht naar de dader van deze bizarre moord is toevertrouwd aan de homoseksuele rechercheur Tom Vriens. Hij krijgt te maken met een dorp vol lui die een eigen reden hebben om Lindeboom liever dood dan levend te zien. Ook op dat vlak zat er veel meer in deze thriller. De Hoon blijft echter steken in goede bedoelingen en moet echt werken aan verdieping van karakters. Niet in de laatste plaats dienen de dialogen natuurlijker te worden.  De ontknoping springt er in positieve zin uit.

ARNO RUITENBEEK