Archief per maand:
Archief per jaar:

Lokettisme

Wat hebben gemeentebestuurders en -ambtenaren toch met loketten? Nu willen ze in het Alkmaarse stadhuis weer een horecaoverlastloket. Omdat, sinds de invoering van de vrije sluitingstijden voor kroegen, het in de late uurtjes ‘onrustiger’ is.

Cafés in Kaasstad-centrum mogen sinds ruim een half jaar open blijven zolang ze willen. Om te zien wat de gevolgen van dit besluit zijn, is na drie maanden geënquêteerd in de binnenstad. Wat blijkt uit het daaruit voortgevloeide evaluatierapport? Tussen juli en september zijn de meeste zaken rond hetzelfde tijdstip dichtgegaan. Vijf cafés zijn daadwerkelijk regelmatig tot na 4 uur geopend.

Met name horecabezoekers tot 36 jaar gaan vaker en tot later uit en zijn over het algemeen positief over het nieuwe horecabeleid. De meeste bewoners van de binnenstad en bezoekers (86%) hebben aangegeven dat het gevoel van veiligheid in het uitgaansleven gelijk is gebleven of zelfs veiliger is geworden sinds de vrije sluitingstijden. Ook ‘de mate van ervaren van overlast’ is nagenoeg gelijk gebleven of verminderd (82%).

Maar let op. Respectievelijk dertien en zeventien procent van de bewoners heeft (citaat:) ‘wel een gevoel van onveiligheid en van overlast ervaren en deze mensen vinden dat dit is toegenomen sinds de invoering van de vrije sluitingstijden’. Dat zij zo, denk je dan,  vermoedelijk dat klein groepje dat overal problemen mee heeft.

Ze krijgen echter steun. ‘Ook de politie en stadstoezicht melden dat het met name in de late uurtjes onrustiger is dan voorheen’. Misschien op zoek naar werk? De gemeente gaat er serieus op in en doet een aantal aanbevelingen om de bewonersminderheid tevreden te stellen, zoals ‘het onderzoeken van maatregelen voor het terugbrengen van geluidsoverlast en het instellen van een horecaoverlastloket’. Klinkt als een kwestie van heel lange adem en de geboorte van commissie nummer zoveel.

Veel erger is dat dit riekt naar een nieuwe vorm van verslaving. Lokettisme. Na het juridisch loket, ondernemersloket en het prostitutieloket (de natte droom van hoererijbestrijder burgemeester Bruinooge, maar nog steeds een papieren tijger) dan nu het horecaoverlastloket. Ik vrees dat er meer aan zit te komen: het kazenfonteinloket, het Zeswielenfietspadloket, het legepandenloket.

 

De Brijderstichting krijgt het druk.

ARNO RUITENBEEK