Archief per maand:
Archief per jaar:

Man zegt van politie te zijn

Voor spugen naar vrouwen beboet

door arno ruitenbeek
haarlem – Lindomar S. spuugde naar twee vrouwen. De 33-jarige Haarlemmer kreeg een boete van 120 euro en een week cel voorwaardelijk. De officier van justitie en de politierechter hebben de indruk dat S. zich als politieman uitgeeft om vrouwen te intimideren.
Op 19 juli 2010 trof de werkloze elektromonteur S. in de Haarlemse binnenstad drie vage kennissen. Ze kochten bier, deden een coffeeshop aan voor een joint en vermaakten zich uitstekend in het zonnetje.
Vrouwelijke voorbijgangers waren minder blij met de aanwezigheid van de opdringerige mannen. Vooral S. zou zich misdragen: racistische grappen, tikjes op de billen en beledigingen. Twee vriendinnen die in een kroegje iets dronken, kregen ook met S. te maken. Het verzoek van de barkeeper om zijn klanten met rust te laten, had geen effect
Visitekaartje

S. riep herhaaldelijk dat hij van de politie was, pakte daarbij zijn portemonnee en toonde een visitekaartje van het korps Kennemerland. ,,Ik kan je zo slaan’’, had hij een van de vrouwen toegebeten, waarna hij haar op de jurk spuugde.
Even later stonden beide dames bij de bushalte om zo snel mogelijk naar huis te gaan. Weer moesten ze zich de ongewenste aandacht van S. laten welgevallen. Opnieuw kwam zijn ’politie- en spuugact’, maar nu kreeg de andere helft van het duo een kwat op haar schoenen. De politie, afgekomen op een melding van taxichauffeurs dat S. vrouwen lastig vielen, troffen het kaartje van hun collega ( met een heel andere naam) in zijn zak aan.
Op de zitting ontkende S. alles. Hij kon zich niets meer herinneren – mogelijk door de drank en de drugs, suggereerde de rechter. Maar ��n ding wist hij zeker: hij zou nooit zo vervelend doen tegen vrouwen: ,,Dat is hun beleving van onze lolletjes.’’ Dat het hele verhaal nieuw voor hem was, geloofde de rechter niet: ,,U hebt dit gehoord bij de politie en hebt afgezien van inschakeling van een advocaat.’’
Daar had hij nu spijt van. Nog voor het vonnis was uitgesproken, kondigde hij aan in hoger beroep te gaan en daarbij de hulp van zijn raadsman in te roepen.
De officier eiste een week voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, omdat de angst bestaat dat S. weer zal toeslaan, plus een boete van 240 euro. De rechter halveerde de boete, vanwege de slechte financi�le situatie van de verdachte.