Archief per maand:
Archief per jaar:

Marechaussee veroordeeld voor rol in cocaïnesmokkel

Drie Gelderse mannen zijn voor betrokkenheid bij cocaïnesmokkel veroordeeld tot cel- en werkstraffen. Onder hen marechaussee Ronald J. (35) uit Culemborg, die controleerde of de drugskoeriers niet werden gezocht en dus veilig konden vliegen.

Ronald J. deed dat tussen september 2013 en mei 2014 op verzoek van vriend en plaatsgenoot Jeffrey B. (28). De laatste gaf ‘een naampje’ door en J. dook de diverse opsporingssystemen in om na te gaan of de persoon in kwestie bijvoorbeeld onbetaalde boetes had openstaan en daarom niet mocht vliegen.

Wachtmeester bij de brigade grensbewaking op Schiphol J. erkende tijdens het meerdaagse proces op de luchthaven dat hij wist dat B. een crimineel verleden had èn dat het ten strengste verboden is de systemen voor eigen gebruik te raadplegen, laat staan de gegevens te lekken. “Maar ik heb niet nagedacht over de risico’s.” Die herhaalde schending van het ambtsgeheim leverde hem 240 uur onbetaalde arbeid op en zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank volgde niet de eis van drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat J. ook al oneervol ontslag heeft gehad.

De door J. nagetrokken pakezels reisden, een of twee dagen nadat ze waren gecheckt, naar de Dominicaanse Republiek en haalden daar coke op. In oktober twee jaar geleden werd op de nationale luchthaven 30 kilo onderschept. Zo goed als zeker zijn veel meer verdovende middelen gesmokkeld, ook via de luchthaven van Brussel, en er lagen plannen gereed voor nieuwe transporten.

Uitgaven

Aan het hoofd van de misdaadonderneming stond de, bij politie en justitie bekende Eduard V. (47) uit het Brabantse Schijndel. Net voorwaardelijk vrij uit een Zwitserse cel, vestigde hij de aandacht op zich van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. Tegenover grote uitgaven stonden geen legale inkomsten. In samenwerking met de Koninklijke Marechaussee begon het onderzoek Gunn naar de invoer van cocaïne.

De Brabantse drugscrimineel waste een deel van zijn opbrengst wit met de aankoop van een chalet voor zijn zoon Ricardo (21). Het 26.000 euro kostende recreatiehuisje in Heeswijk-Dinther brandde recentelijk ‘zo maar’ af.  Alle documenten die volgens de roverhoofdman konden aantonen dat hij onschuldig is, verdwenen ook in de vlammen. Hij kreeg acht jaar. Bovendien moet hij de rest van zijn vorige straf, liefst 974 dagen, alsnog uitzitten.

Culemborger Jeffrey B. moet als V.’s rechterhand zeven jaar brommen. B. regelde onder meer tickets en lieden die de teruggekeerde koeriers opvingen op Schiphol. Een van deze afhalers was Thiery S. (27) uit Ede. Omdat hij oprecht berouw toonde, schrapte het rechtscollege de geëiste onvoorwaardelijke gevangenisstraf en hield het bij 240 uur dienstverlening en een half jaar voorwaardelijk.  S.’schoonfamilie heeft hem meegezogen in de misdaad, aldus het vonnis.

Schoonvader

Schoonvader Herman van den B. (49) uit Ede zal echter moeten wachten op behandeling van zijn zaak. Zijn raadsvrouw legde de verdediging neer, omdat de officier van justitie haar ‘steeds tegenwerkte’. De druppel die de emmer voor haar deed overlopen was dat de aanklager weigerde een naar de Dominicaanse Republiek uitgeweken getuige op te roepen.

Zeven koeriers werden al eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen.