Archief per maand:
Archief per jaar:

Maximaal tien paarden na veroordeling

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Reijer K. (70) uit Den Burg mag niet meer dan tien paarden houden. Houdt hij zich de komende twee jaar niet aan de voorwaarde, moet de Texelaar een boete van 7500 euro betalen.

Bij deze straf voor verwaarlozing van zijn dieren laat de economische politierechter in Haarlem het gisteren niet. Want K. is eerder erop betrapt dat hij zijn geliefde paarden slecht verzorgt en huisvest. In oktober 2012 heeft de Alkmaarse politierechter hem voor soortgelijke feiten veroordeeld tot een boete van vijf mille, waarvan 2500 euro als stok achter de deur. Omdat hij binnen de proeftijd van 24 maanden opnieuw in de fout is gegaan, moet hij die 2,5 mille alsnog aftikken.

Naar aanleiding van die vorige veroordeling voert de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (Nvwa) twee hercontroles uit. Bij de eerste constateren de controleurs dat K.’s  paardenfokkerij lichte verbetering toont. ,,Maar bij de tweede worden ze bepaald niet vrolijk”, aldus de officier van justitie.

Er staan op die dag, 29 januari 2013, maar liefst 39 paarden op het bedrijf aan de Waalderweg, waarvan de meeste te weinig voer en water hebben gekregen. Een heeft al  geruime tijd een ontsteking aan het oog, een andere een wond aan de heup door doorliggen. De slaapplaatsen zijn vochtig. ,,Paarden liggen in 30 centimeter mest”, aldus het rapport. Onvoldoende daglicht, uitstekende delen waardoor de dieren verwondingen kunnen oplopen: dit kan zo niet langer.

K. probeert de bevindingen van de rapporteurs onderuit te halen, maar zijn advocaat corrigeert hem. De verdachte geeft tenslotte toe dat de zaak hem boven het hoofd is gegroeid: ,,Ik verkocht door de crisis geen paard meer. Daarom stonden er zoveel.” Omdat ook zijn verhuurfirma  van recreatiewoningen slecht loopt en hij in de clinch ligt met de gemeente over uitbreiding, is de nood hoog. Zijn plan om de in beslag genomen 29 paarden terug te eisen, is afgeketst op de kosten van 32.000 euro.