Archief per maand:
Archief per jaar:

Medemblikker draait direct bak in

Drie jaar voor 'regisseur'cocaïnelijn uit Medemblik

Drie jaar voor ‘regisseur’cocaïnelijn uit Medemblik

Organisator cocaïnesmokkel via Schiphol krijgt drie jaar

Door Arno Ruitenbeek

Badhoevedorp – ,,Het komt wel goed.’’ Met deze woorden nam Cees P. (61) afscheid van zijn echtgenote. De Medemblikker moest mee met twee marechaussees, na te zijn veroordeeld tot drie jaar cel voor cocaïnesmokkel.

Het vonnis van de rechtbank in Badhoevedorp was gelijk aan de eis, maar bovendien duidelijk over ex-politieagent en rechtenstudent P. ,, U was initiatiefnemer, coördinator en financier. “ P. was in 2012 kortom een ‘onmisbare schakel’ geweest in de cocaïnelijn via Schiphol, waarbij gebruik werd gemaakt van KLM’ers.

Tegen forse betaling haalden ze in de bagagekelder van de nationale luchthaven uit nauwkeurig aangegeven koffers de drugs, die hun collega’s in bijvoorbeeld Panama of op Aruba er in hadden gestopt. Ruim 20 mensen werden na langdurig onderzoek gearresteerd. Het verwijt van veel advocaten was dat het openbaar ministerie opzettelijk een deel van de gesmokkelde 120 kilo coke heeft doorgelaten, waardoor het verderfelijke spul op straat is beland.

,,De overheid speelt daarmee drughandelaar, dat is verboden en zou moeten leiden tot vrijspraak voor onze cliënten.”De rechters verwierpen die stelling. ,,Om meer bewijs te krijgen, kan het slim zijn iemand pas later op te pakken. Waar mogelijk is direct ingegrepen. Het OM heeft correct gehandeld.”

Schagen

P., die tegenwoordig een modewinkel in Schagen drijft, was net als de meeste verdachten na enkele maanden voorarrest op vrije voeten gesteld tot de processen in oktober. De Medemblikker had flinke gezondheidsproblemen en moest onder het mes. Dat zijn malheur hem detentieongeschikt maakte, zoals zijn raadsman had aangevoerd, geloofde de rechtbank niet. Evenmin konden de mishandeling door een medegedetineerde in februari en een overval op zijn woning aan het Vooreiland in september leiden tot strafvermindering, aldus de uitspraak.

,,U zegt dat de oorzaak van dit geweld was dat u openheid van zaken hebt gegeven. Vooralsnog staat dat niet vast.” Over die openheid had het rechtscollege nog een harde noot te kraken. ,,U bent pas gaan praten, toen uit het dossier bleek wat er tegen u sprak. U hebt vervolgens geprobeerd uw rol zo klein mogelijk te maken.”

P. was niet de enige die de bak indraaide. Veel andere medeplichtigen verlieten het paleis van justitie naast Schiphol evenmin, zij het dat hun straffen lager waren dan geëist. Hoofdverdachte en bagagemedewerker Maikel S. die wel vast bleef zitten, kreeg na een eis van negen ‘slechts’ zes jaar. Bewezen in zijn geval is dat hij ruim 62 kilo coke heeft geïmporteerd.