Archief per maand:
Archief per jaar:

Medeverdachte in cel aangehouden voor nieuwe, zeer ernstige misdaad

Drie jaar cel geëist voor gewapende overval

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De gewapende overval op 2 augustus bij de Rabobank op de Dreef in Haarlem was gepland. Het slachtoffer, een ondernemer die geld wilde storten bij de bank, is bewust neergestoken. Dat zei de officier van justitie tijdens het proces tegen Achraf K. (20) uit Heemstede, een van de twee verdachten. De eis: drie jaar cel.
Getuigen hebben verklaard dat K. en medeverdachte Anes K. (19, geen familie) zowel op 1 als op 2 augustus de bank in de gaten hebben gehouden. Rond 14.45 uur op de tweede dag kwam de eigenaar van twee videotheken aan, om zijn weekopbrengst van 7410 euro af te storten. Hij kreeg echter niet de kans om de sealbag in de kluis te krijgen. Het duo rende op de veel oudere ondernemer af en werkte hem, ondanks hevig verzet, tegen de grond. De geldzak ging open, en 110 euro van de buit bleef achter.
Achraf K. had een mes in zijn hand waarmee hij zonder waarschuwing heeft gestoken, aldus justitie. Het slachtoffer liep steekwonden in borst en arm op. ,,Als ik had gezien dat ze een wapen bij zich hadden, had ik het geld direct afgegeven”, vertelde de geëmotioneerde gedupeerde tegen de rechtbank. Hij eist een schadevergoeding van 3092 euro van de twee daders.
MuurtjeDe oudste verdachte vluchtte met de sealbag in zijn handen. Hij verborg zich in de wijk achter een muurtje, in de hoop uit handen van de politie te blijven. Die was binnen vijf minuten ter plaatse geweest en had ook al een helikopter boven het Florapark hangen. Een vrouw die scherp had opgelet wat er allemaal gebeurde, wist waar Achraf K. lag en vertelde dat aan de agenten.

De Heemstedenaar heeft tijdens de verhoren gezwegen: ,,Omdat ik onschuldig ben.” Nu kwam hij met een, volgens justitie ongeloofwaardig verhaal dat hij bij het plein was aangekomen en had gezien dat twee hardlopende jongens ‘i ets’ lieten vallen. ,,Ik was nieuwsgierig. Pakte het op. Het was een zak vol geld. Ik hoorde mensen roepen ‘Dat is ‘m, pak ‘m’ , maakte dat ik wegkwam en heb me verstopt. Dat was fout.”
De uitspraak in zijn zaak is op 29 november.
Helden
“Helden’, noemde het slachtoffer de vader en zoon die Haarlemmer Anes K. te pakken kregen.   Ze waren tegenover de bank in hun tuin bezig en zagen deze overvaller vluchten. Zonder aarzelen stapten ze in hun auto en zetten de achtervolging in. Bij de Wagenweg kon vader de jongste verdachte in zijn kladden grijpen. Om hem even later aan de politie over te dragen.
Anes K. is maandag in het huis van bewaring opnieuw aangehouden. Voor een andere, zeer ernstige misdaad, aldus de aanklager. Details wilde de officier nog niet verstrekken: ,,De verdachte zit dan ook in alle beperkingen.” (Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.) Pas als het onderzoek naar deze nieuwe aanklacht afgerond is, buigt de rechtbank zich over beide kwesties.