Archief per maand:
Archief per jaar:

Meer dan 100 Van Blaaderens bij opening expositie

Meer dan 100 Van Blaaderens en aanverwanten zullen morgen bij elkaar komen. Dat is de dag (27 februari) dat de tentoonstelling ‘Van Blaaderen – modernist in Bergen’ in het Stedelijk Museum Alkmaar wordt geopend.

Vanuit Australië, Portugal en andere windstreken zullen zowel nazaten van Gerrit Willems vader Hendrik, alsmede zijn broer Cornelis elkaar voor het eerst tijdens een familiereünie ontmoeten. Hieronder zijn ook nazaten van Gerrit Willem uit zijn eerste en zijn tweede huwelijk. Allen zullen tijdens de reünie de tentoonstelling bezoeken en een lezing van samensteller Kees van der Geer bijwonen.

Het Stedelijk presenteert tot en met 28 augustus een overzicht van het werk van de bijzonder veelzijdige kunstenaar Gerrit Willem van Blaaderen (1873-1935). Landschappen, stillevens en reisimpressies trekken voorbij in dit indrukwekkende portret. Niet eerder is het oeuvre van Van Blaaderen zo compleet gepresenteerd. Bijzonder is het grote aantal schilderijen uit particuliere collecties, waaronder van de erven Van Blaaderen.

Invloedrijk

In 1903 begon Gerrit Willem van Blaaderen zijn carrière in Laren. Daar werkte hij in de trant van Anton Mauve (1838-1888); een van de grote meesters van de Haagse School. Twee jaar later huwde hij Riet Hoogendijk. Zij beheerde de verzameling van haar broer Cornelis Hoogendijk, die een grote en belangwekkende kunstcollectie had aangelegd. Daarin bevonden zich werken van oude meesters, maar ook van moderne kunstenaars zoals de impressionist Alfred Sisley (1839-1899), de post-impressionist Paul Cézanne (1839-1906) en het Franse werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Van Blaaderen werd door deze kunstenaars in grote mate beïnvloed. In 1916 scheidde hij van Riet, met wie hij drie kinderen kreeg.

Haven met bootjes in Bretagne, Gerrit Willem van Blaaderen. Foto: commons.wikimedia.org

Haven met bootjes in Bretagne, Gerrit Willem van Blaaderen. Foto: commons.wikimedia.org

Van Blaaderen werd in zijn tijd gezien als een van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland. Voor zijn werk werd destijds meer betaald dan voor werken van zijn nu meer bekende tijdgenoten Jan Sluijters, Leo Gestel of Piet Mondriaan. Net zoals dat het geval was bij veel van zijn jonge collega’s, bleef Van Blaaderen zijn werk steeds vernieuwen.

Aanvankelijk ontwikkelde hij zich tot impressionist. Later liet hij zich inspireren door de beeldtaal van de expressionistische kunstenaars van de Bergense School. In 1921 vestigde hij zich in Bergen N-H met zijn tweede vrouw Sien Maas en bracht daar de laatste veertien jaar van zijn leven door. De Bergense School wordt gekenmerkt door hoekige krachtige vormen in verzadigde kleuren geschilderd met sterke contrasten. Met Sien, die in 1927 overleed, kreeg Gerrit Willem één dochter.

Rondleiding

Gastconservator Kees van der Geer deed uitgebreid onderzoek naar het werk van Van Blaaderen, de standplaats van de schilderijen, maar werd ook meegevoerd in het privéleven van de kunstenaar. Het onderzoek naar Van Blaaderen resulteerde in een tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar en een uitgebreide monografie over de kunstenaar. Donderdag 3 maart om 14 uur geeft hij een exclusieve rondleiding. Er kunnen maximaal 20 personen mee (vol=vol). Kosten: de entree tot museum. Kees van der Geer geeft deze rondleiding ook op donderdag 14 april, 12 mei, 9 juni, 14 juli en 11 augustus.

Van der Geers  expertlezingen vinden plaats op 13 en 20 maart (speciaal voor Museumkaarthouders) en op 17 april in het kader van de Nationale Museumweek.

In de vakanties zijn de activiteiten in het museum vooral gericht op gezinnen. Op zondag 28 februari en 6 maart om 14 uur geeft een enthousiaste gids een familierondleiding door de tentoonstelling ‘Van Blaaderen – modernist in Bergen’. De rondleider neemt de kinderen en ouders mee en stelt actief vragen. Met de rondleiding kunnen vijf gezinnen mee; leeftijd vanaf vier jaar. Er is een speciaal gezinsticket voor twaalf euro. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van het museum.