Archief per maand:

Meer moorden in 2013

 

Het aantal moorden is dit jaar werd gestegen tot 150 moorden, met nog een dikke week te gaan. Dat meldt Elsevier, op basis van het eigen doorlopende onderzoek van het weekblad.

Vorig jaar werden 142 moorden gepleegd, het laagste aantal sinds 1992. Elsevier begon destijds met de jaarlijkse moordlijst. Amsterdam en Rotterdam staan bovenaan de lijst, zoals te doen gebruikelijk. In Amsterdam vielen tot nu toe 21 slachtoffers, in Rotterdam 20. Vorige jaar waren dat er in beide steden veertien. In Den Haag vielen drie, negen minder dan in 2012. Utrecht heeft tot nu toe een dodelijk slachtoffer, tegenover vorig jaar drie.

Opvallend is het grote aantal afrekeningen in het ciminele milieu.  Dit jaar turfde het magazine dertien liquidiaties, hoofdzakelijk in drugskringen. ,,De meeste slachtoffers zijn van Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse afkomst”, aldus Elseviers misdaadverslaggever Gerlof Leistra.  Er waren zeven familiemoorden, waaronder eentje in een recreatiewoning in Schoonloo.  Daar doodde een vader in september zijn drie, waarna hij zelfmoord pleegde.

Minstens even spraakmakend was de moord in mei op de broertjes Julian en Ruben. Ook hier was de vader de dader, die vervolgens zichzelf van kant maakte. De levenloze lichamen van zijn zoons werden na  een langdurige speurtocht gevonden in een duiker bij het Utrechtse dorp Cothen.De laatste jaren werden gemiddeld 150 moorden gepleegd, veel minder dan tussen 1992 en 2001, waarin 253 moorden per jaar moesten worden genooteerd. Recordjaar was 1995 met 281 slachtoffers.