Archief per maand:
Archief per jaar:

Meer straf voor dodelijk ongeval Castricum

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Automobilist Denhard van K. (42) uit Castricum, die een voetganger dodelijk verwondde, is in hoger beroep tot een hogere straf veroordeeld. Hij kreeg 180 uur onbetaalde arbeid.

Tijdens de zitting had de advocaat-geneneraal nog dezelfde werkstraf van 120 uur geëist, die de rechtbank Van K. in februari 2013 al oplegde. Het Amsterdamse gerechtshof ging wel met de AG en de lagere rechters mee wat betreft het tweede deel van de straf. Dat betekent dat hem de komende twee jaar een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar boven het hoofd hangt.

De Castricumse hovenier was nota bene naar het hof gestapt, omdat hij meende dat hij moest worden vrijgesproken van schuld aan het fatale ongeval op 27 juli 2012 bij de spoorwegovergang op de Vinkenbaan in zijn woonplaats. Van K. zat ’s ochtends in zijn VW pick-up voor dichte slagbomen Die bleven dicht, want op het spoor stond een kapotte trein.

Van K. reed daarom achteruit en keerde. Doordat zijn laadbak tot 1,70 meter hoogte was opgeladen met tuinafval en gereedschap, heeft hij de 1,60 meter kleine voetganger met rollator niet gezien, die net als de hovenier het wachten beu was en besloot de Vinkenbaan over te steken. De bewoner van Dijk en Duin schuifelde achter de VW langs en werd zodanig geraakt, dat hij later aan zijn verwondingen overleed.

De AG stelde dat Van K, had moeten uitstappen om zich te vergewissen dat de weg echt vrij was. Want via zijn spiegels kon hij te weinig zien. De veroordeelde moet de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding van 5639 euro betalen.