Archief per maand:
Archief per jaar:

Middenmeerder wacht psychiatrische behandeling

De ontoerekeningsvatbare Sander U. (25) uit Middenmeer heeft de afgelopen jaren het leven van zijn ouders tot een hel gemaakt. De eis luidt opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor een jaar.
Het proces bij de rechtbank in Haarlem gisteren verloopt moeizaam. U. heeft bij begin al gezegd dat hij de medicijnen voor zijn psychose weigert in te nemen die het huis van bewaring hem verstrekt. Bovendien ziet hij in alle vragen van de voorzitter pogingen hem in de val te laten lopen. Het past bij de diagnose van de psychiater en psycholoog: schizofrenie met paranoïde trekken. Zijn jarenlange drugsgebruik maakt het er niet beter op.
Tussen augustus 2014 en juni van het vorig jaar nemen de feiten in ernst toe en volgen ze elkaar steeds sneller op. Vader vraagt zijn thuiswonende zoon bijvoorbeeld of hij de kat wil verzorgen tijdens de vakantie. Sander eist een tientje, daar komen woorden over en hij slaat zijn vader tegen diens kaak. Een van zijn zussen krijgt ruzie met broerlief over de wasmachine, waarop Sander dreigt haar uit het raam te gooien.
’t Loopt in maart 2015 uit de klauw, daar in Middenmeer. Hij vernielt servies en bloembakken, verzet zich bij arrestatie. De burgemeester legt hem een huisverbod op, dat U. overtreedt als hij een paar persoonlijke persoonlijke spullen uit zijn kamer wil halen. Om binnen te komen heeft de verdachte met een betontegel het voorraam aan diggelen gesmeten. Op last van het openbaar ministerie moet hij zich op een dag tussen 10 en 12 uur melden bij de reclassering in Heerhugowaard. Dat doet-ie niet, maar in dezelfde plaats steelt hij wel een pakje shag met vloei en brengt hij een Opel Astra niet terug na een proefrit. ,,Hij komt er niet meer in”, aldus een aangeslagen vader.
De rechtszaak eindigt in stijl. Zijn inmiddels vijfde advocaat meldt dat ze ‘niet namens cliënt het woord mag voeren’.
De uitspraak is op 28 januari.