Archief per maand:
Archief per jaar:

Vervolging militairen gestaakt

Openbaar ministerie krijgt forse tik over vingers

Door Arno Ruitenbeek

De vervolging van twee Amerikaanse militairen, verdacht van verkrachting van een Haarlemse vrouw, is gestaakt. Want de Haarlemse rechtbank heeft het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaard.

Maar als de rechters wel aan de vraag waren toegekomen of er bewijs was tegen Sam P. (39) en Matt W. (43), dan was het antwoord nee geweest en waren ze vrijgesproken. Dat is een enorme tik over de vingers van het OM, maar ook van de zedenrechercheurs. In gewoon Nederlands: ze hebben opzichtig geblunderd. Dat ze aanvoelden dat het mis zou gaan, bleek wel uit het feit dat de officier van justitie nog voor het proces de verdediging had ingeseind vrijspraak te vragen.

Het rechtscollege had niet lang nodig om een dikke streep te halen door de vervolging van de sergeanten P. en W. In september 2009 in Hoofddorp waren de twee voor een korte training. De laatste avond gingen ze stappen in Haarlem en ontmoetten een plaatselijke schone die hen op sleeptouw nam. Nadat ze drie flink drank hadden getankt, liep het bij haar thuis uit op een partijtje seks. Ze deed daarop aangifte van verkrachting.

Onwetend daarvan vlogen de Amerikanen naar huis. Twee jaar lang gebeurde er niets. Tot ze in september 2011 hun werk op de legerbasis moesten neerleggen voor een verhoor door rechtstreeks ingevlogen Nederlandse rechercheurs. Zoals P.’s advocate Annieke Bloemberg al tegen me vertelde op 23 juli was er weinig tot geen bewijs tegen haar cliënt en de medeverdachte, maar werd de vervolging toch doorgezet.

Vooringenomen

Dat hebben de zedenrecherche en de aanklager geweten. De rechtbank noemde de speurders zeer vooringenomen en deden ze niets met de, eerder door Bloemberg aangestipte tegenstrijdige verklaringen van de aangeefster. Het OM misleidde de Amerikaanse autoriteiten, zodat die de militairen uitleverden.

Deze opzettelijke fouten hebben er wel toe geleid dat het duo onterecht vijf maanden vastzat en sinds bijna drie jaar privé en op hun werk in grote problemen zit. “Als het OM niet in beroep gaat tegen de uitspraak, zullen we met de militairen om tafel gaan zitten om op korte termijn een verzoek om schadevergoeding in te dienen. Hoe hoog die zal worden, kan ik nu nog niet zeggen”, aldus Bloemberg.

De militairen hebben pas naderhand vernomen van het voor hun gunstige verloop. Ze weigeren nog een stap op Nederlandse bodem te zetten na de in hun ogen onbehoorlijke behandeling van de Nederlandse opsporingsinstanties.