Archief per maand:
Archief per jaar:

Ministerie handelt onwettig met veertien wob-verzoeken

Het ministerie van economische Zaken (EZ) wil eerst weten wat de onderzoeksjournalisten Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) willen bereiken met veertien Wob-verzoeken voordat er antwoord volgt. Alleen, dat verbiedt de wet, aldus Villamedia.

Villamedia is het vaktijdschrift (online en op papier) voor journalistiek en communicatie en is nauw verbonden aan de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). In de jongste digitale editie staat een interessant artikel over de verwrongen en vooral onwettige wijze waarop EZ tracht onder veertien verzoeken op basis van de wet openbaarheid van bestuur (wob) uit te komen.

Het PAJ, in samenwerking met Follow The Money, wil via de antwoorden van EZ de relatie tussen de Nederlandse overheid en oliegigant Shell in kaart te brengen. EZ heeft er duidelijke geen zin in, zo blijkt uit het stuk van Villamedia. Na vier maanden komt EZ niet verder dan te vragen waarom PAJ dat allemaal wil weten.

Volgens de wet, zegt een door Villamedia geraadpleegde expert, mag de overheid helemaal niet naar het belang van de verzoeker vragen en die laatste hoeft z’n motieven ook helemaal niet kenbaar te maken.

Ongepast, ongewenst en onwettelijk, noemen de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en de NVJ de handelwijze van het departement.. Zij roepen het ministerie op deze eis te laten vallen.

Dit zaakje stinkt als de hel. Het is goed dat zoveel mogelijk mensen weten hoe Den Haag met de wet omspringt, als het ongemakkelijk dreigt te worden. Helaas weigerde Twitter zojuist mijn tweet met bovenstaand bericht te plaatsen, dus dan maar op deze manier.