Archief per maand:
Archief per jaar:

Mislukte gijzeling door nepagent zet politie op juiste spoor

Eis 3,5 jaar cel voor witwassen 1,7 miljoen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Een mislukte gijzeling door een nepagent leidde drie maanden geleden tot de ontdekking van een grote witwasoperatie van bijna 1,7 miljoen euro. Bij de Haarlemse rechtbank eiste de officier van justitie tegen witwasser Atef A. (51) uit Libanon 3,5 jaar cel.
Op 7 mei tegen middernacht kreeg de politie een melding dat voor de deur van hotel Van der Valk aan rijksweg c4 was geprobeerd een hotelgast te ontvoeren of te beroven.  Het slachtoffer was Atef A., die net uit een taxi was gestapt. Iemand die zich had voorgedaan als politieman had A. meegevoerd richting een Audi en in de boeien geslagen.
Andere gasten bemoeiden zich er mee. De nepdiender hield het voor gezien. Hij liet A. achter, maar kreeg zijn Audi niet van het parkeerterrein en vluchtte verder te voet. Slachtoffer A. ging mee naar het politiebureau om aangifte doen. Hij vertelde dat hij een koffer bij zich had gehad in de taxi, Maar dat die er niet meer in lag toen hij van zijn boeien was bevrijd.
Het verhoor werd abrupt onderbroken, want inmiddels had de politie op tien meter afstand van de achtergelaten Audi een sporttas gevonden met 990.460 euro er in. A. werd gearresteerd op verdenking van witwassen en in een cel gegooid.
Doorzoeking
De doorzoeking van zijn hotelkamer leverde nog meer verrassingen op. In een koffer en een tas zat in totaal nog eens 707.330 euro. Veel biljetten van 500 euro, het geld in porties verpakt in dichtgeplakte enveloppen. Bovendien lagen er een briefje met namen en telefoonnummers en twee gsm’s.
Aan de hand van de contactgegevens en de beelden van beveiligingscamera’s van het hotel en van Schiphol is vast komen te staan dat A. op 6 mei vanuit Praag in Nederland landde. Hij had welgeteld een koffer bij zich. Hij heeft diezelfde dag en de dag erna veel gebeld met nummers die op het briefje stonden. Hij is op twee plaatsen in Amsterdam geweest, kwam dan per taxi terug met een koffer of reistas.
Ook had hij een korte ontmoeting voor de Van der Valk. Zijn contactpersoon haalde een koffer uit zijn Opel Astra en gaf die aan A.  In april en nog een keer daarvoor was A. eveneens in Nederland, in hetzelfde hotel. De officier van justitie destilleerde daaruit dat A. de financiële man is van een, vooralsnog onbekend gebleven boevenbende. Die kan in de drugs, de mensensmokkel, of de wapenhandel zitten. Maar ook bestaan uit terroristen. De in Brazilië geboren Libanees komt naar Nederland om het bendegeld in ontvangst te nemen en ‘schoon te maken’.
Atef A. liegt, aldus de aanklager, dat hij een eerzame autohandelaar is die zijn spaargeld in Nederland wil investeren. A.’s advocate zie dat het bewijs onrechtmatig verkregen was. De politie had ‘het slachtoffer’ misleid. A. , die geen Nederlands spreekt, dacht hij zijn aangifte ondertekende. In plaats daarvan schoof zijn verhoorder hem een formulier ter ondertekening onder de neus, waarmee hij toestemming gaf om zijn kamer te doorzoeken. Hij is niet gewezen op het recht op een advocaat vanaf het eerste verhoor.