Archief per maand:
Archief per jaar:

Mislukte ontvoering door nepagent

Vrijspraak voor witwassen miljoen

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Atef A. (51) heeft ‘maar’ een jaar cel gekregen voor witwassen. De Haarlemse rechtb ank sprak de Libanees vrij van een groot deel van de 1,7 miljoen euro in contanten die A., althans volgens justitie, had moeten witten voor een misdaadonderneming. De eis luidde dan ook 3,5 jaar cel.


A. kwam op 6 mei 2011 op Schiphol aan en nam zijn intrek in het Van der Valkhotel langs rijksweg 4. Die dag en de dag erna was hij onderweg naar afspraken in Amsterdam. Met wie hij contact had, is nooit opgehelderd. Als hij per taxi terugkwam bij het hotel, had hij telkens een andere reistas of koffer bij zich.
Op 7 mei wilde een nepagent, die reed in een Audi, A. ontvoeren bij Van der Valk. Andere hotelgasten en personeel ontzetten de Libanese autohandelaar en belden de politie. De namaakdiender vluchtte te voet en liet zijn Audi achter. In de bosjes bij de auto vonden de agenten een sporttas met 990.460 euro cash. Het vermoeden reed dat het om misdaadgeld ging, dat aan A. was overhandigd om wit te wassen.
A., die op het politiebureau zat om aangifte te doen van poging tot ontvoering, werd van slachtoffer verdachte en ging achter tralies. In zijn hotelkamer werd nog eens 707.330 euro in handzame pakketjes aangetroffen. Voor justitie was het beeld van de ‘financiële man van een boevenbende’ compleet.
De rechters dachten daar uiteindelijk anders over. De ruim zeven ton kunnen als witwasgeld van A. worden gezien, aldus het vonnis. Maar tussen de kleine miljoen en de sporttas en A. is geen verband te leggen. Anders gezegd: het bewijs ontbreekt dat de Libanees deze tas of dit geld ooit in handen heeft gehad. De ontvoerder-nepagent is spoorloos. De kleine miljoen wordt bewaard voor de eigenaar, als die zich ooit meldt.