Archief per maand:

Misschien blijft het niet bij vier doden

‘Tbs verlengen schutter seksclub Esther’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem –  De tbs van een van schutters in de Haarlemse seksclub Esther, waarbij vier doden vielen, moet met twee jaar worden verlengd. Justitie denkt dat Joey L. (47) opnieuw dodelijke slachtoffers maakt, als hij eerder dan 2014 op de samenleving wordt losgelaten.
Op 19 februari 2000 verziekten vier Hells Angels de sfeer in Huize Esther. Een van hen viel de bardame, vriendin van portier Joey L., lastig. Deze klant zwaaide met een vuurwapen. L. en stamgast Martin ‘Polletje’ van de P. trokken hun pistolen en schoten hem eerst neer, waarna ze ook zijn drie maten de dood injoegen.
Van de P. kreeg levenslang. L. werd in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De zwakbegaafde en schizofrene portier zat daar tien jaar van uit. Sinds 10 maart 2010 verblijft hij in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Volgens de behandelaars gaat het naar omstandigheden goed met hem.
L. is al twaalf jaar af van zijn cannabis- en drankverslaving, hij slikt trouw zijn medicijnen en volgt veel opleidingen. Daar staat tegenover dat hij zijn impulsieve gedrag nog niet onder controle heeft. De vrees is dat hij, bij een terugkeer naar zijn woonplaats Amsterdam, binnen de kortste keren weer vreselijk de fout in gaat.
Als het aan de gedragsdeskundigen en justitie ligt, blijft hij nog twee jaar onder behandeling. Het einddoel is dat L. wordt geplaatst in een gesloten woonvorm met 24-uursbegeleiding; meer vrijheid zit er niet in.
De rechtbank doet 13 maart uitspraak.