Archief per maand:
Archief per jaar:

Moestuintjes Ringershof van de baan

Maar hegjes zitten bewoners dwars

Geen moestuintjes, maar een heg rondom wel.

 

De moestuintjes in het ‘nieuwe’ Ringershof in Alkmaar zijn van de baan, onder zware protesten van de laatste jonge bewoners. “Maar we zijn nog niet helemaal tevreden”, aldus een van hen, Pieter Bliek. Want in het bijgestelde tuinontwerp worden toch nog alle bomen gekapt. Ook dreigt er een heg rondom het hofje te komen, waar de bewoners niets voor voelen.

Woningbouwvereniging Van Alckmaer voor Wonen heeft een bizar tuinontwerp gepresenteerd, meldden we enkele weken geleden. Een zinsnede uit een brief op poten van Bliek, die ook erg boos is dat er geen kans is geweest over het ontwerp te discussiëren.  “Ze willen moestuintjes aanleggen, die de bewoners zelf moeten onderhouden. Deze moestuintjes komen pal voor mijn deur te liggen. Gevolg is dat ik in de zomer niet meer voor mijn deur kan zitten en gedwongen ben uit te kijken over rommelige tuintjes waarin mensen prei en uien kweken.”

“Enkele bewoners hebben ook bezwaren tegen het kappen van alle bomen. 98 procent van alle bomen en bosjes zijn volledig verwilderd en mogen van iedereen weg. Maar een stuk of vier grote bomen, die er nog goed uitzien, willen enkele bewoners het liefst sparen. Een van de bomen is zelfs monumentaal.”  De litanie van de bewoner mist zijn uitwerking niet. Nadat hij heeft gebeld met de, voor het tuinontwerp verantwoordelijke architect van Bureau Maris uit Zeewolde en de woningbouwcorporatie  heeft ‘wakker geschud’, gaan de moestuintjes in elk geval de vuilnisbak in. Opgelucht zijn Bliek cs wel, blij nog niet. Zij eisen nog meer aanpassingen. Vooral de heg, cq de hegjes is een bron van opwinding.

Een klein overzicht:

1. Geen hegjes. “Want hierdoor kunnen we niet direct vanuit de woning op het gras gaan zitten. Mensen gaan er toch doorheen lopen. Heg zal dus deels worden vertrapt.”

2. Heg staat met feestjes en grotere groepen gruwelijk in de weg. “Wanneer bewoners op de stoep zitten met stoel en tafeltje, kunnen mensen er niet meer omheen omdat er een heg staat. Dan krijg je conflicten.”

3. “Tuin is door de jaren heen door de tuinman altijd tamelijk slecht en slordig onderhouden. Struiken werden  bijna nooit gesnoeid. En de onderhoud van een heg rondom het hofje behoeft nou eenmaal goede verzorging. Anders wordt de heg rommelig. De kans dat je dus een rommelige heg krijgt is te groot. In plaats van een mooi gesnoeide en groene heg krijg je her en der wat groen plukjes die staan te verpieteren.”

4. Zowel vanuit de Steijnstraat als vanuit de Paul Krugerstraat hebben tenminste 2 woningen direct rechts om de hoek een stuk tuin. Gevolg is dat de mensen op deze adressen dus gedwongen worden voor de deur van een ander te gaan zitten wanneer ze meer ruimte willen en/of bezoek hebben. “Dat resulteert in conflicten. Dat hebben we in het verleden ook al eens gehad. Mensen moeten direct in het gras voor hun eigen woning kunnen zitten. Dat is voor enkele adressen in dit nieuwe concept dus nog niet helemaal mogelijk. Verzoek om daarom de tuintjes naar een langwerpige strook in het midden te verplaatsen, zodat hier geen conflicten over ontstaan.”