Archief per maand:
Archief per jaar:

’Mogelijk politiekogel gebruikt’

Veel onduidelijk over schietpartij

door arno ruitenbeek
haarlem – Over de schietpartij op 30 december 2010 in Haarlem is nog veel onduidelijk. Onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen of er politiemunitie is gebruikt. Het proces bij de Haarlemse rechtbank laat nog maanden op zich wachten.

Twee groepjes Marokkanen troffen elkaar op die 30e december op een braakliggende terrein bij de Zwemmerslaan aan de rand van Schalkwijk. Niemand wil zeggen waarom of waarvoor. Er ontstond een worsteling, waarbij een man van dichtbij een kogel door het hoofd kreeg. Zijn broer bracht hem naar een Amsterdams ziekenhuis.
Daar werd geconstateerd dat operatieve verwijdering van de kogel tot de dood van de man kan leiden. Die blijft dus zitten. Wel haalden de artsen een kogelsplinter weg. De man verloor daardoor een oog.
Sa�d el K. (40) uit Haarlem meldde zich begin januari bij de politie. Hij zit sindsdien vast voor de moordpoging en bedreiging van de broer van het slachtoffer. Volkomen ten onrechte, aldus El K.’s advocaat: ,,Volgens mijn cli�nt trok het slachtoffer een wapen. El K. probeerde dat af te pakken en toen ging het wapen af. Het slachtoffer heeft ook kruitsporen op zijn handen.’’
Opvallend is dat die sporen een stof bevatten dat uitsluitend in politiekogels zit, stelt de raadsman. ,,Hoe komt iemand aan politiemunitie? Die splinter uit het slachtoffer had hierover uitsluitsel kunnen geven, maar blijkt spoorloos verdwenen te zijn. Net als het wapen.’’ De verdediging is blij met de toezegging van justitie dat de kleding van het slachtoffer wordt onderzocht op kruitsporen. Daar staat tegenover dat er niet wordt gedregd naar het pistool in de slootjes bij de Zwemmerslaan. Justitie wijst er op dat die dichtgevroren waren op 30 december.