Archief per maand:
Archief per jaar:

Mooie roman is nog geen goede thriller

Motief als duveltje uit doosje

Peter May: The Blackhouse

Uitgever Conserve

19,99 euro

Een goed geschreven roman over wraak en opgroeien op een verstikkend, streng protestants eiland is nog geen goede thriller. Peter May mist een paar afslagen op weg naar het doel.

Rechercheur Fin Mcleod keert vanuit Edinburgh terug naar zijn geboortegrond, het Schotse eiland Lewis. Zijn achtergrond kan helpen de dader te vinden van een moord, die als twee druppels water lijkt op een moord eerder gepleegd in de hoofdstad.

Het onderzoek is de kapstok voor Mays, op zich boeiende beschrijving van het leven op Lewis. In een groot aantal flashbacks zien we Mcleod zich ontwikkelen tot buitenstaander. Hij is een van de weinigen die de overstap waagt naar het vasteland, en ook nog succesvol is in die moderne wereld.

In zijn enthousiasme vergeet auteur echter de intrige een stevig fundament te geven. Veel verdachten opvoeren om de lezer in verwarring te brengen, werkt alleen als je vooraf genoeg aanwijzingen geeft om die verdenkingen geloofwaardig te maken. Het werkelijke motief voor de moord op Lewis komt als een duveltje uit een doosje, met verdringing als mislukte vergoelijking. De ontknoping is een goedkope emotionele cliffhanger, omdat er nog twee delen van deze trilogie volgen.

Ik wil ze zeker lezen, maar hoop wel dat May daar wat meer thriller van maakt.

ARNO RUITENBEEK