Archief per maand:
Archief per jaar:

Museum gratis bij viering Alkmaars ontzet

Alkmaar belegerd in 1573.

Alkmaar belegerd in 1573.

Weet u niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Of wilt u weten wie Trijn Rembrands was? Ga dan morgen, 8 oktober, naar het Canadaplein en neem een kijkje in de Victoriezaal van Stedelijk Museum Alkmaar. Die dag is de entree gratis.

Beleef tussen 10 en 17 uur het beleg van dag tot dag en kom de Spaanse soldaat tegen en de oud-Hollandse band De Zoete Inval. De Spaanse soldaat zwerft rond 11, vervolgens om 13 en nog eens rond 14 uur  als een eenzame figuur door de catacomben van het museum. Na de nodige aarzeling vertelt hij dat hij Angelo Álvaro de Arbizo heet. Hij ziet er heel Spaans uit. Precies als de soldaten op de schilderijen in het museum.

Hij vertelt over hoe het was om als Spaans soldaat met Alva mee naar de Lage Landen te komen. Over zijn angsten, zijn verbazing over mensen en gewoonten en over die ene traumatische gebeurtenis, waardoor hij hier nu weer rondloopt. Een verhaal met een andere kijk op de geschiedenis. De 80-jarige oorlog door Spaanse ogen.

De Zoete Inval zwerft ook door het museum en speelt oud‐Hollandse volksmuziek uit de zeventiende eeuw. Dat gebeurt met zowel historische als hedendaagse muziekinstrumenten zoals doedelzak, hakkebord, strijkpsalter, rommelpot, rinkelbom, gitaar, mandoline, viool, draailier en kromhoorn.