Archief per maand:
Archief per jaar:

’Muziek van machinegeweer’

Bedreigen PvdA’ers leidt tot werkstraf

door arno ruitenbeek

haarlem– Hendrik W. is voor bedreiging van Haarlemse PvdA-fractieleden veroordeeld tot 80 uur onbetaalde arbeid. De helft daarvan is voorwaardelijk. De 49-jarige Haarlemmer stuurde eind vorig jaar mails naar de website van de partij, waarin hij onder meer over een machinegeweer en handgranaten sprak.

Bij de politierechter gaf W. ruiterlijk toe te zijn ’doorgeschoten’ in zijn schriftelijke reacties op het doen en laten van de socialistische gemeentepolitici. Zijn vriendin en hij waren net uit elkaar gegaan. De afwikkeling van die relatie was hem niet in de kouwe kleren gaan zitten.
Met een glas wijn in de hand had hij in de avond- en nachtelijke uren zijn frustraties van zich afgeschreven ’zonder te beseffen dat de gebezigde taal en uitdrukkingen gevoelens van onveiligheid opriepen’.
Volgens W. ’publiceerde’ hij al sinds 2006 zijn soms sarcastische opmerkingen op de internetpagina. Met name het in zijn ogen falende monumenten- en groenbeleid van de Haarlemse PvdA verleidde hem tot stekelige reacties.

Onvriendelijker

Vanaf oktober vorig jaar werd de toon nog veel onvriendelijker. PvdA-leden die de wijk introkken, konden een klap op hun bek verwachtten met een sneeuwschop. Een PvdA-manifestatie zou worden opgeluisterd met muziek uit een mitrailleur: ’Je kunt jezelf als ge�xecuteerd beschouwen’. Bovendien waren het anonieme of met Joep Meloen ondertekende mails, zodat ontvangers in het duister tastten over de identiteit van de afzender. De PvdA-webmaster werd uitgemaakt voor Goebbels, omdat hij W.’s stukken had verwijderd over het gebrek aan aandacht voor gevallenen op de Grebbeberg in de Tweede Wereldoorlog. De partij en de webmaster deden aangifte.

Excuus

Op 17 januari had de politie de afzonder getraceerd en kon W. worden gearresteerd. Hij zat twee dagen in de cel. Onlangs zond hij een excuusbrief aan de PvdA. De politierechter waardeerde dat, maar zei dat er ook nog straf moest volgen ’omdat de verdachte de grenzen van betamelijkheid ernstig had overschreden’.

,,Als Wilders deze mails had gehad, ondertekend door ene Mohammed, was de hele anti-terroristische eenheid in paraatheid gebracht’’, aldus de rechter.
De officier van justitie bemerkte uit W.’s antwoorden dat hij ten volle beseft dat hij veel te ver is gegaan. Ze eiste een werkstraf van 80 uur, waarvan 40 uur als stok achter de deur met een proeftijd van twee jaar. Het vonnis week daar niet van af.