Archief per maand:
Archief per jaar:

Naaktfoto’s als chantagemiddel

2,5 jaar voor overval op Pools stel

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Leszek P. (22) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar voor een brute overval op een Pools stel in IJmuiden.

Op 15 april 2011 vielen vijf gemaskerde Polen de schuur achter een woning aan de Van Wassenaerstraat in IJmuiden binnen. Daar woonden landgenoten. Het kwintet dacht ten onrechte dat deze bekenden, een man en een vrouw, die dag veel achterstallig salaris op hun rekening gestort zouden krijgen. Het paar was van plan vroeg in de ochtend van de zestiende naar hun geboorteland terug te gaan voor vakantie, of mogelijk voorgoed daar te blijven.

Naakt

P., die in de woning aan de Van Wassenaerstraat woonde, heeft rond 23 uur de tuindeur van het slot gehaald, zodat de andere vier hun slag konden slaan. Het slapende paar werd ruw gewekt, bont en blauw geslagen en gekneveld. De vrouw werd naakt gefotografeerd. Die foto’s zijn later gebruikt als chantagemiddel om te voorkomen dat de politie werd ingeschakeld.

Volgens P. hebben de anderen hem gedwongen mee te doen. Zo moest hij ook pinnen met de pas van de slachtoffers. De rekening was nagenoeg leeg.  De buit bestond uit niet meer dan 600 euro en een navigatiesysteem.

P. legde belastende verklaringen af. Uit angst voor represailles dook hij onder in Leidschendam. Maar noch die verhuizing noch andere telefoonnummers hielpen. Hij en zijn  vriendin worden nog steeds ernstig bedreigd. Onlangs is zijn auto vernield. De officier van justitie geloofde weinig van dit verhaal en eiste vier jaar. Binnenkort staan de verdachten Marius W. (34) en Jacek N. (43) terecht. Op verzoek van de rechtbank werden hun zaken en die van de angstige P. gescheiden.