Archief per maand:
Archief per jaar:

Naar Napoleon in de Hermitage

Anoniem, Frankrijk, naar Gioacchino Giuseppe Serangeli, Napoleon en Alexander I gaan uit elkaar in Tilsit in 1807, ca. 1810. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Anoniem, Frankrijk, naar Gioacchino Giuseppe Serangeli, Napoleon en Alexander I gaan uit elkaar in Tilsit in 1807, ca. 1810. Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg.

Het Berezinakabinet is gisteren geopend in de Hermitage Amsterdam, als onderdeel van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine. Hier komt de rol tot leven van de Nederlanders die in het Napoleontische leger dienden.

Napoleons Grande Armée was in 1812 na een snelle opmars tot in Moskou gekomen, maar trof daar een verlaten stad zonder voorraden. Toen ook de winter nog inviel zag hij zich gedwongen terug te keren. De terugtocht pakte gruwelijk uit, met als dieptepunt de oversteek van de Berezina (nu in Wit-Rusland). Vele duizenden soldaten kwamen daarbij om het leven, maar mede dankzij een heldenrol van Nederlandse pontonniers konden ook duizenden levens worden gered.

Meeslepend

De gisteren geopende tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine. Een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage brengt, 200 jaar na de Slag bij Waterloo, een meeslepend verhaal over het leven van tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais.

De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit Joséphines indrukwekkende kunstcollectie met Hollandse en Italiaanse meesters zoals Potter, Van der Werff, Canova en Luini, waarvan het aanwezige werk lang werd aangezien voor een Da Vinci. De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een verbijsterende oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep met de oversteek van de ijskoude Berezina. Het was een keerpunt in de geschiedenis.

De grote zaal biedt een indrukwekkende presentatie van de oorlog. Napoleon was verslagen, Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine, die hij graag opzocht in haar Château de Malmaison. Na een wandeling met hem vatte ze kou en stierf een paar dagen later. Haar nalatenschap is buitengewoon indrukwekkend. Grote delen uit haar kunstcollectie kwamen door aankoop en overerving in de Hermitage terecht. Haar nakomelingen zijn in vijf Europese koningshuizen te vinden, te weten die van België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Zweden.

De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 8 november.

De Hermitage aan de Amstel. Foto: commons.wikimedia.org

De Hermitage aan de Amstel. Foto: commons.wikimedia.org