Archief per maand:
Archief per jaar:

Negende Nic Costa fikse tegenvaller

David Hewson: Gevallen engel

Fontein

19,95 euro

Een fikse tegenvaller, deze Hewson. Na een zeer aangename ‘Killing 2’ zorgt het negende Nic Costa-avontuur bijna voor irritatie. Want de schoenmaker blijft niet bij zijn leest.

Costa viert gedwongen (door zijn politiebazen) vakantie, maar dat is op zich geen straf als je zoals hij in Rome woont. Als een Britse wetenschapper doodvalt voor zijn appartement, ziet de speurder een mogelijkheid de verveling te verdrijven.

Vanaf dat punt verzandt het boek in Hewsons liefhebberijtjes: Romeinse kunst en (kunst-)geschiedenis. Geforceerd middel om zijn stokpaardjes te berijden, is de dochter van de gevallene. Tientallen pagina’s lang worden we meegetroond langs hoegenaamd belangwekkende schilderijen en architectonische hoogstandjes en geïnformeerd over historische figuren die er toe deden dan wel   doen.

De intrige loopt daardoor een oplawaai op, die onherstelbaar is. Wie interesseert nog de vieze spelletjes die hebben geleid tot meer dan een dode? Wie wil weten wie slachtoffer en wie dader is, en vooral: waarom?

Uit een recent artikel heb ik begrepen dat Hewson na de tiende Costa zelf ook genoeg van heeft van Romeinse zaken. Hij komt begin 2014 met een reeks waarin Amsterdamse criminaliteit centraal staat. Hopen we dat het vizier dan weer scherp is en, niet in de laatste plaats, dat de Brit wegblijft van Baantjerachtige whodunnits.

ARNO RUITENBEEK