Archief per maand:
Archief per jaar:

Nepmail ‘van rechtbank’ waarschuwt voor Roemeense criminelen

Medewerkster strafgriffie aan basis verspreiding

Door Arno Ruitenbeek

DEN BOSCH – Een medewerkster van de rechtbank in Den Bosch heeft een nepmail (hoax) verspreid waarin wordt gewaarschuwd voor Roemeense criminelen. Met de vrouw is een hartig woordje gesproken, aldus een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak.

Vele Nederlanders ontvingen de laatste week een e-mail met deze tekst: ‘Er worden op moment veel sleutelhangers, stickers, hangertjes voor in de auto enz. enz. uitgedeeld bij de tankstations. Zogenaamd gratis. Neem deze niet aan. Er zit een chip in verwerkt. Criminelen volgen je vanaf het tankstation naar huis en kunnen zo op deze manier te weten komen wanneer je niet thuis bent. Ze kunnen jou dus in je eigen auto volgen via de chip wanneer je weer naar huis komt. En zo kan de crimineel weer op tijd uit jouw huis vertrekken. Volgens de politie zit er een chip in verwerkt en is dit het werk van Roemenen. Nieuwe vorm van criminaliteit.’

Strafgriffie

De waarschuwing voor de ‘gevaarlijke’ sleutelhangers is afkomstig van een vrouw, genoemd met voorletter, voor-, achter- en meisjesnaam. Werkzaam op de strafgriffie van de rechtbank in ’s-Hertogenbosch. Ze heeft van doen met de ‘administratie commissies van toezicht P.I. Vught, P.I. Grave en P.I. Maashegge’ (P.I. staat voor penitentiaire inrichting, gevangenis dus, AR).

Hoewel er bovendien een correct telefoon- en faxnummer van de Bossche rechtbank bij staan vermeld, is aan het slordige, informele taalgebruik direct te zien dat er iets mis is met de mail. De kettingbriefachtige uitsmijter ‘Hier een waarschuwing voor jullie en voor vele anderen wellicht. Deze spulletjes dus niet aannemen. Kopieer deze mail en laat het zoveel mogelijk mensen weten’ neemt de laatste twijfel weg.

,,Klopt’’, aldus voorlichters van de rechtbank en de Raad voor de Rechtspraak. ,,Mevrouw heeft het mailtje vanaf haar rechtbank-mailadres verstuurd naar haar echtgenoot. Die het op zijn beurt naar zijn contacten heeft verzonden.”

Onrust

En inmiddels denkt het halve land, volkomen ten onrechte: oppassen voor Roemenen en sleutelhangers, want de rechtbank in Den Bosch waarschuwt. Oftewel: hoe een broodje aap nodeloos onrust veroorzaakt. De politie in Gelderland bijvoorbeeld riep mensen op zich te melden als ze sleutelhanger hadden ontvangen.

De woorvoerders: ,,Met de medewerkster is een hartig woordje gesproken en daar is de kous mee af.  Gebleken is dat ze te goeder trouw heeft gehandeld. Ze beseft dat ze dit niet  had mogen doen. Voor ons allemaal is het een goede les voor de toekomst. We raden iedereen aan het mailtje te vernietigen en zeker niet door te sturen.” Naar verluidt circuleert het mailtje in ettelijke talen al een jaar of vier in Europa.