Archief per maand:
Archief per jaar:

Neppolitici in opmars

Steeds meer politici blijken nep te zijn. Het onderzoeksbureau Berendschot, heeft, in opdracht van de Noord-Hollandse Nieuwsbode een onderzoek gedaan onder 128 lokale politici en kwam tot de conclusie dat 80 procent nep blijkt te zijn.
Vooral in de gemeenten Alkmaar, Den Helder en Beverwijk is het merendeel van de politici nep, zo luidt de bikkelharde conclusie van Berendschot.
Uit het onderzoek blijkt dat de neppoliticus zo bedreven is in het vak, dat hij bijna niet meer weg te krijgen is. Ze steken, zo schrijft de samensteller van het rapport, ‘meer tijd aan het behouden van hun positie dan aan daadwerkelijk regeren.’
Het bureau noemde ook namen: Frans Koster en Pieter Heinink (Beverwijk), ‘Geile’ Geurt Visser en Peter Reenders (Den Helder), Victor Kloos, Anjo van de Ven, en Peter de Baat (Alkmaar). Opvallend is dat al deze namen uit de rechtse of populistische hoek komen. De enige uitzondering is Ellie Konijn van D66 Alkmaar, maar zij heeft zich gecommitteerd aan het populisme om wille van het pluche en bleek daardoor ook een neppoliticus.
In Beverwijk is inmiddels de NPPB (Nep Politieke Partij Beverwijk) opgericht, onder leiding van oud-raadslid Wim Spruit. ‘We gaan in hele provincie filialen oprichten. Als je toch nep bent, kom er dan ook voor uit is ons motto’, zo sprak Spruit bij de oprichtingsbijeenkomst.
Alkmaar krijgt NPPA, en Den Helder de NPPDH. De zoektocht naar raadsleden is begonnen.
Het onderzoeksbureau kreeg meteen bakken kritiek over zich heen. In een gezamenlijk communiqué antwoordden de gemeenten dat zij niet willen ingaan op de kritiek.
‘We willen te allen tijden de discussie aangaan met de burger. Niet met een nep onderzoeksbureau dat net een nep-onderzoek heeft verricht. Ingaan op kritiek doen we alleen via de afdeling voorlichting. Dit om verwarring te voorkomen.’
Deze column is afkomstig van de Noord-Hollandse Nieuwsbode. Deze satirische site, gemaakt door een groepje, zeer ervaren journalistieke professionals, zal binnenkort ook  ‘andere’ verhalen uit de provincie brengen. ‘Naast het nieuws’, zoals de heren het noemen. Spannend.