Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Niceville’ bundeling beste van horror en thriller

Van geloof gevallen

Carsten Stroud: Niceville-de vermissing

Uitgever: Boekerij

15 euro

Ik geef het ruiterlijk toe: ik ben van mijn geloof gevallen. Misschien voor deze ene keer, maar het is een feit dat ik een boek met een flinke dosis horror aanprijs. Dat komt doordat ‘Niceville’ ook een steengoede thriller is.

Normaliter leg ik een roman weg zodra levende doden, geesten en (Indianen-)rituelen de sfeer gaan bepalen. Bij Stroud stoort het me echter nauwelijks dat hij het verhaal over een vloek, die rust op enkele gezaghebbende families in het stadje Niceville, weeft door de opeenvolgende gebeurtenissen na een bankoverval waarbij de boeven zonder pardon politiemensen en journalisten afknallen.

Debet daaraan zijn de onuitwisbare karakters. Aan de goede kant met name de bedachtzame rechercheur Nick Kavanaugh en zijn begripvolle echtgenote, advocate Kate Walker (een van die families van wie leden op mysterieuze wijze verdwijnen en in een parallelle wereld terechtkomen) . Bij de slechteriken vooral de niets ontziende overvaller annex scherpschutter bij de politie Coker, de toch niet zo uitgekookte eigenaar van een beveiligingsbedrijf Byron Deitz en de onvermijdelijke, gluiperige kleinburger Tony Bock.

Hun dialogen zijn scherp, bijtend , humoristisch, zo echt als je maar zou willen. Het tempo is hoog, de horroraspecten remmen niet af. Integendeel, ze voegen een extra element toe: onderhuidse spanning. Al met al bundelt ‘Niceville’ het beste van horror en thriller. Stroud mag de volgende keer  wel met minder namen strooien.

ARNO RUITENBEEK