Archief per maand:
Archief per jaar:

Niemand wordt afgesloten van gas of stroom…

…Behalve bij diefstal voor wietplantage

Niemand hoeft bang te zijn dat hij tijdens deze kerstvakantie wordt afgesloten van stroom en gas. Tenzij hij, voor een wietplantage, energie heeft gestolen (omgeleid).

De beheerders van regionale elektriciteit- en gasnetten hebben dit besloten. Liander, Enexis, Stedin, Rendo, Endinet, DELTA Netwerkbedrijf, Cogas en Westland Infra zijn in de winter altijd al zeer terughoudend met afsluiting. Afspraak is dat bij vorst geen klanten in de kou worden gezet, behalve als er sprake is van energiediefstal, onveilige situaties of als klanten categorisch weigeren een energiecontract af te sluiten. Dit geldt nu ook tijdens de kerstvakantie.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, sluiten netbeheerders geen klanten af, omdat zij hun energierekening niet betalen. Die rekening betalen zij niet aan de netbeheerder, maar aan de energieleverancier. Meestal echter zullen energieleveranciers eenzijdig het contract met deze klanten beëindigen, vanwege betalingsproblemen. In dat geval moeten zij een nieuwe energieleverancier zoeken, omdat de netbeheerders anders verplicht zijn ze af te sluiten. De netbeheerders verzoeken deze klanten snel een nieuwe leverancier te kiezen en geven hen daar ook de tijd voor. Pas als klanten categorisch weigeren daar aan mee te werken, worden ze afgesloten.