Archief per maand:
Archief per jaar:

Niet te bewijzen wie achter stuur gestolen Audi zat

Criminelen ontsnappen aan straf voor poging politieman dood te rijden

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Drie jonge criminelen ontsnappen aan hun straf voor een poging een politieman in Urk dood te rijden. Dat komt doordat onduidelijk is wie de chauffeur is van ‘het wapen’, een gestolen Audi RS4.

‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’, was het motto van Younes F. (20) en Fouad B. (28) uit Alphen aan den Rijn en Najim A. (22) uit Boskoop bij de Alkmaarse rechtbank. Terwijl ze elkaar en hun advocaten steels glimlachend aankeken, hielden ze hun mond dicht als de Alkmaarse rechtbank vragen stelde. Hun beroep op het zwijgrecht is voor hen goud waard. Want daardoor vervalt de zwaarste van de zes aanklachten op de voorlopige dagvaarding: poging tot doodslag van agent ‘Q118’.

Strooptocht

In de nacht van 5 op 6 april van dit jaar was het trio op strooptocht in Giethoorn en Emmeloord. Bij de derde bedrijfsinbraak in Emmeloord ging het alarm af en maakten de boeven dat ze wegkwamen in hun, op 4 april in het Noord-Hollandse Oostwoud gestolen Audi. Wat ze niet wisten, was dat de politie de wagen, die ze hadden gestald in de Haarlemmermeer, daar de vorige dag had voorzien van een peilbaken. Een observatie- (OT) en een arrestatieteam (AT), met auto’s en een helikopter, wachtten op een gelegenheid om de verdachten op te pakken.

Dat was hier, in de Noordoostpolder. Een lid van het OT, aangeduid met de codenaam Q118, zette in zijn eentje, in een onopvallende politie-Volvo de achtervolging in. In Urk werd hij, bij een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur, door de Audi in het linkerportier geramd en moest – gelukkig ongedeerd – de strijd opgeven. De nachtelijke vlucht eindigde om half zes in de morgen in het Belgische Hoogstraten. Daar hadden ze zich tevergeefs proberen te verstoppen voor hun achtervolgers.

Donker

Sinds hun vrijwel directe uitlevering aan Nederland zijn hun lippen verzegeld. En omdat Q118 in het nachtelijk donker niet heeft kunnen zien wie er achter het stuur van de ram-Audi zat, heeft de officier van justitie ‘een levensgroot bewijsprobleem’, zoals de advocaat van F. opmerkte. De aanklager gaf dat zelf ook ruiterlijk toe.

Het heeft alles te maken met een recente uitspraak van het Arnhemse gerechtshof. Dat sprak in mei de twee verdachten in de zogenoemde Nijmeegse scooterzaak vrij van doodslag, dood door schuld in het verkeer en gevaarzetting op de weg. Niet wettig en overtuigend bewezen, aldus het hof, is wie de bestuurder is geweest van de motorscooter, waarmee twee overvallers tijdens een waanzinnige vlucht een voetganger doodreden.

De officier kondigde aan, in de tijd die haar rest tot het proces op 9 oktober tegen het Zuid-Hollandse drietal, nog een ultieme poging te doen uit te vinden wie de bestuurder van de Audi was. ,,Anders verander ik de beschuldiging in ‘diefstal met geweld’. Aangezien ze alle drie een strafblad hebben en in april nog meer op hun kerfstok brachten, kan ik ook daarvoor een fikse straf eisen.”