Archief per maand:
Archief per jaar:

Niets opgeschoten met hoger beroep

Straf voor bijlaanslag Zandvoort blijft vijftien jaar

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Masood A. (40) heeft ook in hoger beroep vijftien jaar cel gekregen. Hij hakte met een bijl in op zijn ex-vrouw in Zandvoort. Ook een vriendin van haar werd geraakt.

Dat zijn ‘een weerzinwekkende’ poging tot moord en poging tot zware mishandeling, zei het Amsterdamse gerechtshof gisteren. De advocaat-generaal was veertien dagen geleden al tot die slotsom gekomen en had vijftien jaar geëist. Dit week weer niet af van de straf die de Haarlemse rechtbank oplegde en die A. te hoog vond.

De andere reden om in appel te gaan, was dat hij bestreed dat hij met voorbedachten rade had gehandeld op 18 oktober 2010. De in Limburg woonachtige A. was zijn ex bij toeval tegengekomen, wilde alleen met haar praten, maar was in paniek geraakt door omstanders. De vriendin zou hebben getrokken aan zijn schouder. Iemand zou geprobeerd hebben de bijl af te pakken, waardoor hij een onverhoedse beweging met het wapen had gemaakt.

Rustig

Het hof verwierp dat pleidooi. A. had kort tevoren een bijl gekocht en die in zijn auto gelegd. Hij had de route verkend die zijn ex volgde naar de school van hun kinderen en naar haar werk en is volgens getuigen in Zandvoort doelgericht op haar afgelopen. Waarna hij haar meermalen op het hoofd sloeg, voordat hij rustig terugwandelde naar zijn wagen. De vrouw is ernstig verminkt. De vriendin die haar probeerde te beschermen, kreeg klappen met het wapen in arm en knie. Hen komen schadevergoedingen toe van respectievelijk 50.000 en 2017 euro.