Archief per maand:
Archief per jaar:

Nieuwjaarsnacht eindigde voor 17-jarige in ziekenhuis

Twee jaar geëist voor steekpartij
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Nieuwjaarsnacht eindigde voor een zeventienjarige Haarlemmer in het ziekenhuis. Met een steekwonden in rug en buik. Twee jaar cel moet Bashir M. (20) daarvoor krijgen, vindt het openbaar ministerie. 
Amsterdammer M. was met een groep vrienden, met de auto van een van hen, naar Haarlem getrokken om oud en nieuw te vieren. De drank vloeide rijkelijk. Bij hun laatste adres, Maxim aan de Tempeliersstraat, kreeg de verdachte ruzie met zijn ex-vriendin die ook mee was. De Amsterdammers moesten de club uit.
 Buiten zocht het latere slachtoffer contact met M.’s ex en haar vriendin. Dat stond de beschonken M. niet aan. Er vielen onvriendelijke woorden en klappen. Personeel van Maxim scheidde de vechtersbazen, maar verderop op het Houtplein ging met matten verder. Een onafhankelijke getuige zag M. met een mes stekende bewegingen maken naar de zeventienjarige. Hij hield blijvende littekens over aan de steekpartij.
De Amsterdammers wilden er vandoor gaan met de auto. De gewaarschuwde politie was echter op tijd om hen te arresteren. M. had rode vlekken op zijn broek, mogelijk van bloed. In de wagen werd, bij de plek waar M. had gezeten, het klapmes gevonden. Er zat bloed op van M. ‘Zijn’ chauffeur heeft verklaard dat M. heeft gezegd: ‘Ik heb gestoken’.
Meer dan genoeg bewijs, meende de officier van justitie gisteren. Net als bij de recherche en de rechter-commissaris bleef M. ook bij de rechtbank M. ontkennen de dader te zijn. Wel kwam hij voor het eerst met een eigen verdachte: de chauffeur. ,,Hij gaf mij het mes. Ik heb het dichtgeklapt en sneed me daarbij. Ik heb het weggelegd en er niet meer aan gedacht. Ik wilde hem tot nu toe niet belasten, maar ik heb  ook geen zin om voor hem te zitten.”
De aanklager geloofde er geen snars van. Vooral niet omdat M. op 1 januari in een proeftijd van veroordeling liep voor een andere steekpartij. De zes maanden die daarvan nog openstaan, moet M. nu ook brommen in de ogen van het OM.
De uitspraak is 20 april.