Archief per maand:
Archief per jaar:

Nominatie Meillo-prijs voor Opwaaiende toga’s

20141002_122134

Opwaaiende toga’s is genomineerd voor de Meillo-prijs. 9 oktober wordt bekend of het vorig jaar verschenen boek, dat een kijkje achter de schermen biedt van de Haarlemse rechtbank, ook wint.

Woensdag de negende tussen 15 en 19 uur wordt in de Rode Hoed in Amsterdam de zogenoemde Meillo-lezing gehouden. Thema dit jaar is ‘passie voor het internationaal recht’. Drie gerenommeerde voorvechters van een veilige internationale rechtsorde gaan in gesprek met een paar honderd deelnemers, veelal afkomstig uit de rechterlijke macht.

De sprekers zijn: Sigrid Kaag, speciaal coördinator voor de verwijdering en vernietiging van chemische wapens in Syrië. Oud-minister en hoogleraar Ernst Hirsch Ballin wijst op de bedreigingen van de rechtsorde, zoals het neerhalen van de MH17. Aanklager en leider van het team internationale misdrijven Hester van Bruggen wil dat Nederland doorpakt bij de vervolging en berechting van oorlogsmisdrijven. Ook geïnteresseerden in recht en rechtspraak zijn welkom.

Verongelukt

De jaarlijkse lezing is onderdeel van het programma van de Mr. Eva Meillo-stichting, opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 verongelukte officier van justitie Eva Meillo. Tweede deel van de dag is de uitreiking van de Meillo-prijs. Die gaat om en om naar mensen die de rechtspraktijk inzichtelijk maken (bijvoorbeeld via een boek of tv-programma) en medewerkers van het OM of de rechtspraak die blijk geven van hun betrokkenheid bij de samenleving.

Vorig jaar werd de Amsterdamse kinderrechter Monique Heyning beloond voor de combizitting voor probleemjongeren. Al hun juridische kwesties  – van spijbelen tot stelen en kinderbeschermingsmaatregelen – worden in Amsterdam op een zitting behandeld. Met alle betrokken instanties erbij, zodat een samenhangend plan van aanpak ontstaat.

Dit jaar is dus een auteur of programmamaker aan de beurt om de prijs, bestaande uit een penning en 5000 euro, mee naar huis te nemen. Genomineerd zijn Misja Pekel en het duo Jelle van der Meer en Hella Rottenberg. Pekel volgt in deze documentaire uit 2014 ‘Officier van justitie’ aanklager Anne-Marie Ruijs Verweij tijdens een moordzaak vanaf de plaats delict tot en met het vonnis in de rechtszaal.

Overtuigend

De film laat een proces zien waarin Anne-Marie haar bewijs continue weegt om in de rechtszaal overtuigend met een aanklacht te kunnen komen. Het blijkt een zoeken naar evenwicht tussen wettelijke mogelijkheden, maatschappelijk belang en persoonlijke overtuiging.

Rottenberg en Van der Meer liepen tien maanden rond bij de rechtbank in Haarlem en doen in het boek ‘Opwaaiende toga’s’ verslag vanuit alle posities, maar vooral vanuit de zittende en staande magistratuur. Zoals ik in november 2013 schreef, laat het tweetal  ons aapjes kijken en die aapjes – niet oneerbiedig bedoeld: rechters, aanklagers – kijken terug.

Deelname aan de Meillo-lezing is kosteloos. Aanmelden kan bij de organisator, opleidingsinstituut voor de rechterlijke macht SSR in Utrecht, events@ssr.nl.