Archief per maand:
Archief per jaar:

Noordelijke criminelen 1,3 miljoen euro afgepakt

Geld van verdachten veilig stellen voordat het uit zicht verdwijnt, zodat later slachtoffers niet achter het net vissen. Dat kan met de nieuwe wet conservatoir beslag ten behoeve van slachtoffers. Het openbaar ministerie Noord-Nederland is begin januari 2014 hiermee begonnen en heeft ondertussen voor €1.289.641 beslag gelegd.

Het beslag is afkomstig uit elf strafzaken in Friesland en Groningen waarbij het gaat om fraude, oplichting, verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrift, DigiD-d fraude, diefstal en heling. Het geld is nog niet uitgekeerd aan de slachtoffers, maar alvast door ons gereserveerd.

 

geldzak

Conservatoir beslag ten behoeve van het slachtoffer is enkel onder strikte voorwaarden mogelijk. Want er wordt vooruitgelopen op een schuldigverklaring door de rechter en hier moet dus zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Zo moet de zaak voldoende zwaar zijn en bovendien dient er voldoende bewijs te zijn. Ook moet het reëel zijn dat de rechter later daadwerkelijk een verplichting tot het vergoeden van de schade van het slachtoffer gaat opleggen aan de verdachte.

Pas als de rechter bij de inhoudelijke behandeling beslist dat het slachtoffer recht heeft op schadevergoeding, kan de opbrengst van het beslag ook daadwerkelijk aan het slachtoffer worden uitgekeerd.

Eelde

Soms komt de rechter er niet aan te pas. Bijvoorbeeld bij deze zaak die speelde in Eelde. Twee personen werden opgelicht doordat zij een partij straatklinkers kochten via marktplaats.nl, maar uiteindelijk niet geleverd kregen. Het geld, enkele duizenden euro’s, was ondertussen al wel betaald. Door snel handelen van de politie kon beslag worden gelegd op de bankrekening waarop het geld was gestort, en dus ook op het betaalde bedrag. De verdachte werd aangehouden en bekende de oplichting. Hij deed afstand van het geld en dit kon terug worden gestort aan de slachtoffers.

Een mensenhandelaar in Groningen was volgens de slachtoffers in bezit van een opzichtige gouden zegelring. Dit benoemden zij specifiek in hun aangifte omdat deze zegelring behoorlijke verwondingen maakte als zij door de verdachte geslagen werden. De verdachte werd veroordeeld, zijn gouden ring aangetroffen in zijn cel, is in beslag genomen. De gouden ring wordt omgesmolten en de opbrengst wordt uitgekeerd aan zijn slachtoffers.