Archief per maand:
Archief per jaar:

Nu ook drankkartons en blik scheiden

173740-PMDafbeelding-2b46d8-original-1436856523

Alkmaarders kunnen vanaf morgen (15 juli) hun drankkartons en blik ook scheiden van het restafval. Beide verpakkingssoorten mogen voortaan bij plastic afval worden ingeleverd.

Na de inzameling worden de kartons, het blik en het plastic dan weer van elkaar gescheiden in een sorteercentrum. Vervolgens gaan ze naar een fabriek waar ze apart worden gerecycled. De nieuwe afvalstroom heet PMD (plastic, metaal en drankkartons).

Drankkartons zijn een veel gebruikte verpakking voor voedingsmiddelen zoals melk, frisdrank,  soepen en vruchtensappen. Ze zijn gemaakt uit een combinatie van karton en kunststof. Voor lang houdbare producten wordt een flinterdunne laag aluminium als barrière tegen licht en lucht aan de verpakking toegevoegd.

Alle materialen verwerkt in een drankenkarton zijn goed recyclebaar. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Knijp de kartons goed leeg en druk de verpakking plat. Die hoeft niet te worden uitgespoeld. Wat wel belangrijk is dat de dop weer op de verpakking wordt gedraaid , zodat eventuele resten er niet uit stromen.

Onder blik vallen niet alleen de frisdrank- en bierverpakkingen, maar ook aluminium schaaltjes, conservenblikken en siroopflessen. Ze moeten leeg ingeleverd worden, met de blikdeksels naar binnen gebogen.

Verloren

Veel Alkmaarders maken al jaren gebruik van de glasbak. Toch zijn er nog vele soorten afval die vaak bij het restafval worden gegooid, terwijl die prima kunnen worden gescheiden. Het gaat dan om GFT, papier en karton, plastic, glas, textiel en grofvuil. Veel waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten gaan zo verloren en dat is zonde. Hoe minder afval in de verbrandingsoven belandt, hoe beter dat is voor het milieu. Elke kilo meer gescheiden afval is de moeite waard.

Kijk voor meer informatie over afvalscheiding op www.stadswerk072.nl/afvalstromen.