Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Oekraïne bewijst: Europees beleid moet drastisch veranderd’

 

Strijd in Oekraïne is test voor verenigd Europa.

Strijd in Oekraïne is test voor verenigd Europa.

Door Arno Ruitenbeek

Berlijn – Dat een verenigd Europa in 2020 nog bestaat, daaraan twijfelde geen van de politici, wetenschappers en andere duiders tijdens het congres‘Europees bestuur in een veranderende wereld’. Allen vonden ook dat het Europese beleid op veel fronten drastisch moet worden gewijzigd, om koppijndossiers als werkloosheid, immigratiestromen of Oekraïne goed af te wikkelen.

De Duitse organisatie Internationale Journalisten Programme regelt al sinds 1988 uitwisselingen tussen journalisten uit een groot aantal landen van de wereld. Het Nederlands-Duitse programma bestaat 20 jaar, wat op 7 en 8 november in Amsterdam wordt gevierd met een conferentie en een feest. De inschrijving voor de 21e jaargang is net begonnen. Ik was in 2004 verbonden aan de nieuwsdienst van de Westdeutsche Allgemeine Zeitung in Essen en schreef onder meer over Mata Hari, sigarettensmokkel en Duitsland als topvakantieland voor Nederlanders.

Inmiddels hebben bijna 2000 vertegenwoordigers van uiteenlopende media met een beurs een tijdje van stoel geruild met een buitenlandse collega. Ze zijn inmiddels weer op hun eigen plek aan het werk, maar velen houden contact. Dat leidt niet zelden tot artikelen of bijdragen daaraan, zoals ten tijde van het neerschieten van de MH17 ook te merken was. Op www.ouderenjournaal.nl, waarvan ik redacteur Noord-Holland ben, wisselde ik informatie uit met mijn Rusissche collega Sergej Tschurkin.