Archief per maand:
Archief per jaar:

Officier van justitie: ‘Een geoliede machine’ (deel 1)

Eisen tot drie jaar voor leden gewelddadige drugsbende

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een geoliede machine, noemde de officier van justitie de Hoofddorpse bende, van wie de baas onwillige cocaïneverkopers het ziekenhuis in sloeg. Dag een van het proces leverde strafeisen op tot 36 maanden.
De criminele organisatie had het druk tussen september 2011 en medio vorig jaar. Het callcenter, bemand door Daniël van S. (32), kreeg dagelijks heel erg veel bestellingen door van klanten. Het adres voor de aflevering gaf hij door aan een van de vier lopers van de ‘binnendienst’ voor Hoofddorp en van de ‘buitendienst’ voor daarbuiten. Van S. alias Piraat (hij mist een oog) deed ‘enkele maanden maar’ mee ‘om het geld’. Hij wist niets van de martelpraktijken en zweeg over opdrachtgever Ismael el B. (33). De laatste staat vandaag terecht. De aanklager wil dat Van S. zijn zwarte winst van 16.000 euro afstaat aan de Staat. Hij zou drie jaar achter tralies moeten.
Voorraadkamer
De woning van Jordi R. (32) in Hoofddorp was de voorraadkamer. R. waste gisteren zijn handen in onschuld. ,,Ik was vaak weg voor mijn werk en had lang niet in de gaten dat Ismael de drugs bij mij thuis gereed maakte en koeriers ontving.” El B. had een sleutel van R.’s huis. ,,We gebruikten samen drugs, meer niet. Dacht ik”, vertelde R. Zijn vriendin trok haar belastende verklaring in dat Jordi had verteld dat hij meedeed met versnijden en verpakken van de drugs, en dat hij daaraan verdiende. Nu zei ze dat ze uit boosheid over zijn arrestatie verkeerde conclusies had getrokken uit zijn drugsgebruik. De officier had er moeite mee haar te geloven. Jordi gaf tenslotte toe dat hij minstens vier keer een pakje aan dealer Kelvin N. (19) heeft afgegeven. ,,Ik wilde dat spul niet thuis hebben, daarom.” Bij de doorzoeking van huize R. zijn echter latex handschoenen gevonden met zijn DNA en sporen van coke.,,Als ongediertebestrijder gebruikte ik handschoentjes.Hoe de coke er op is gekomen, weet ik niet.” Een naïeve man, die graag anderen helpt en daardoor in de problemen komt, aldus de reclassering. Tien maanden cel, waarvan zeven voorwaardelijk, luidde de eis tegen R. en N.
Opsluiten
R. noch N. hoeft terug naar de cel, omdat zij drie maanden in voorarrest zaten. Kelvin N. had daarmee geluk, want tegen de afspraken met het openbaar ministerie in bleef hij weg uit de rechtszaal. Uit angst voor El B.’s vrienden, die bij zijn in Haarlem woonachtige vader langs gingen, stelde N.’s advocaat: ,,Hij laat zich liever opsluiten, dan de kans te lopen bepaalde mensen tegen te komen.” Mogelijk is N. afgetuigd en bedreigd. Zelf wilde hij daar nooit over praten. N. heeft afscheid genomen van zijn leventje in Hoofddorp.