Archief per maand:
Archief per jaar:

OM: ‘Haarlemmer licht beleggers voor 30 miljoen op’

Onderzoek naar fraude IB Capital duurt voort

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem –Haarlemmer Emada E. (33) en Michel G. (41) uit Winterswijk hebben beleggers voor 30 miljoen dollar opgelicht, aldus het openbaar ministerie.  E. is voor de derde keer betrapt op zogenoemde boiler-roomfraude.

Een boiler room is een clubje fraudeurs, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om ze te interesseren te investeren in waardeloze of nepaandelen. Zij brengen hun ‘slachtoffers’ het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er grote winsten zijn te behalen. Omdat er veel achtergrondgeluiden te horen zijn, zoals rinkelende telefoons en schreeuwende verkopers (de boiler room), wekt de organisatie de indruk dat het om een echt eerlijk bedrijf gaat en om belangrijke handel gaat en dat je snel moet beslissen, want anders zijn de aandelen al verkocht.

Babbels

900 beleggers in Nederland, maar voornamelijk de Verenigde Staten en Australië trapten in de snelle babbels van E., G. en nog niet getraceerde helpers die handelden onder de naam IB Capital. Het internetbedrijf van de Nederlanders deed in beleggingen in vreemde valuta. De beleggers stortten voor bijna 37 miljoen euro aan Amerikaanse dollars en Britse ponden op de ING-rekening van IB Capital.

Volgens het OM hadden de verdachten een plan bedacht om, als de rekening goed gevuld was, toe te slaan. D-day was in hun geval 15 mei 2012. Die dag zagen de beleggers op de site 30 miljoen dollar van de inleg verdwijnen. E. cs maakten hen wijs dat er verlies was geleden. In werkelijkheid, aldus de beschuldigingen, staken de heren het geld in eigen zak. Ze sluisden de miljoenen weg naar onder meer Belize (waar E. een bedrijf heeft) en Hongarije (waar G. al vier jaar een woning bezit). Ook werden er dure auto’s zoals een Audi Q7 en Porsche Cayenne van aangeschaft.

Moeras

E.  werd in september 2012 opgepakt. G. twee maanden later. De Haarlemmer ontkent de fraude. G. zwijgt tot nu toe en heeft daar volgens zijn advocaat Gerard Spong groot gelijk in: ,,Laat het OM maar met bewijzen komen.” Dat lukt niet erg, voegde Spong er gisteren bij de Haarlemse rechtbank cynisch aan toe: ,,Er wordt al vijf maanden onderzoek gedaan, maar de officier van justitie raakt steeds meer de weg kwijt in het valutamoeras.”

Er valt ook niets te bewijzen, want de verdachten hebben volgens de verdediging niets fout gedaan. Spong: ,,De beleggers konden van minuut tot minuut de handel volgen. Ze konden elk moment stoppen, maar deden dat niet. Omdat dat is wat er mis is in deze zaak: Hebzucht. Men wilde veel meer hebben, verliest en begint dan de mekkeren.” E. en G. zouden daarom direct vrij moeten komen. De rechters doen daar vandaag uitspraak over.

Het duo heeft wel de schijn tegen. Voor IB Capital was er bijvoorbeeld Investment Services, dat in 2006 met nepobligaties bijna vier miljoen euro inpikte van Nederlandse beleggers. Met  boiler room FX Nevis werd in 2005 miljoenen euro’s opgehaald.

Op 7 mei staat de volgende zitting gepland.