Archief per maand:
Archief per jaar:

Onder alias ‘Kim van der Weiden van SNS’ leidt vrouw phishing-operaties

Vreemd gedrag in Hoofddorp leidt naar netwerk internetfraudeurs

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Vreemd gedrag in het centrum van Hoofddorp heeft het openbaar ministerie op het spoor gezet van een wijdvertakt netwerk van internetfraudeurs. Vooralsnog zijn vijf mannen en een vrouw opgepakt.

Op 24 december van het vorig jaar zagen politiemensen in burger een Haarlemmer zich ongemakkelijk bewegen bij een bankfiliaal op het Burgemeester Van Stamplein in Hoofddorp. Besloten werd hem een tijdje te observeren. De man kreeg gezelschap van, naar later bleek, Salifu Al-H. (28) en Ligué C. (22), die hem afblaften. Beide Amsterdammers vroegen een voorbijgangster naar een pinautomaat, ‘liefst van ING’. Op weg daarheen hield Zandvoorter Jeffrey H. (27) nauwlettend het groepje, passanten en de omgeving in de gaten.

‘De vrouw’

Omdat het sterke vermoeden van (de voorbereiding op) een misdaad bestond, pakten de rechercheurs het kwartet op. De Haarlemmer vertelde dat de andere drie maffiosi waren die hadden gedreigd hem te vermoorden als hij weigerde 7500 euro van zijn rekening te halen. Het trio had hem die dag om 9 uur opgepikt en met hulp van een snorder (illegale taxichauffeur) langs bankfilialen en -automaten in onder meer Badhoevedorp, Zwanenburg en Hoofddorp gevoerd om stukje bij beetje het hele bedrag bij elkaar te pinnen. De drie hadden onderweg via een mobieltje instructies gekregen van iemand die ze ‘De vrouw’ noemden.

H., Al-H. en C. hadden gisteren moeten terecht staan voor onder meer beroving en gijzeling van de Haarlemmer. Maar zover kwam het niet. De rechtbank verleende het OM uitstel tot 14 juni, omdat er veel meer aan de hand lijkt te zijn. De verdachten zouden deel uitmaken van een groot phishing-netwerk, dat op diverse plaatsen in Nederland toesloeg. Onder meer ook in Zandvoort.

Spin in het web was de eerder genoemde vrouw. Deze, op 13 februari gearresteerde E. gaf zich uit als SNS Bank-medewerkster Kim van der Weiden. Zij mailde bijvoorbeeld naar muziekvereniging Soli Deo Gloria in Alblasserwaard dat de bank rekeninggegevens moest controleren. De niets vermoedende penningmeester logde in met gebruikersnaam en wachtwoord en werd zo slachtoffer van phishing. Alias Van der Weiden hevelde kort voor kerst 2012 bijna 18.000 euro van de Soli-rekening over naar de rekening van de Haarlemmer en een inwoner van Den Helder, die onder toeziend oog van de voorlopig laatste twee verdachten ging pinnen.

Katvanger

De advocaten van H., Al-H. en C. vinden dat het OM zich in de luren heeft laten leggen door de Haarlemmer: ,,Deze bijstandsgerechtigde wilde graag een centje bijverdienen. Hij was niet minder dan een katvanger, die vrijwillig meewerkte aan de fraude.” De officier van justitie zal hem daarom nog een keer laten verhoren, maar richt zijn pijlen de komende weken om een verdachte te vinden van wie alleen de voornaam Rachid bekend is. Hij zou steeds de katvangers/slachtoffers en de ‘beveiligers’ zoals H. met elkaar in contact brengen.