Archief per maand:
Archief per jaar:

Ondergedoken getuige binnen een uur opgepakt

OM haal alles uit de kast om overvallers Haarlemse juwelier achter tralies te krijgen

door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Het openbaar ministerie haalt alles uit de kast om de Amsterdamse overvallers van een Haarlemse juwelier achter tralies te krijgen. Dat merkte een ondergedoken getuige gisteren. Binnen een uur was Abdelhakim H. getraceerd op zijn schuiladres.
Bij het begin van het driedaagse hoger beroep bleek dat de politie er ondanks een intensieve speurtocht niet in was geslaagd vermoedelijke bendechauffeur H. (21) op te pakken. De advocaat-generaal wilde het hoofd in de schoot werpen, maar liet zich inspireren door het Amsterdamse gerechtshof, dat onmiddellijk actie gelastte: ,,Desnoods wordt het maandag of dinsdag.” Even later werd H. al afgeleverd in het cellencomplex van het nieuwe paleis van justitie aan het hoofdstedelijke IJdok.
Wijzer werd het hof niet van hem. Want in zijn eerste verhoor bij de recherche bekende hij huilend en gedetailleerd medeplichtig te zijn. Kort na de overval op juwelierszaak Langerak aan de Anegang op 27 oktober 2010, reed H. in zijn eigen auto Achmed el K. (20) met de gestolen sieraden naar Den Bosch voor een afspraak met de dubieuze opkoper Joey P. (23). De laatste legde 56.000 euro neer voor de 5,6 kilo juwelen, niet eens de helft van de werkelijke waarde.
Maar getuige H. wist nergens meer van, mogelijk uit angst voor represailles. Mede door de vele tegenstrijdige verklaringen en het stilzwijgen van andere betrokkenen, kwam het bij de Haarlemse rechtbank na een slepend proces in maart van het vorig jaar tot vrijspraak van zes van de negen verdachten. Gebrek aan bewijs, luidde het vernietigende oordeel. Van de 56 mille is bijvoorbeeld geen cent teruggevonden. Als enige overvaller kreeg de destijds zeventienjarige Nouaman T. twee jaar jeugddetentie, waarvan een kwart voorwaardelijk. Hij zou ook degene zijn geweest die chauffeur H. heeft ingeschakeld. De heling dan wel het witwassen van de opbrengst leverden El K. en P. respectievelijk op een jaar, waarvan vier maanden als stok achter de deur en vijf maanden cel.
Het OM is echter van meet af aan 100 procent zeker geweest dat het de juiste jongens en mannen te grazen had. Eisen tot vier jaar zoals in Haarlem lijken er begin volgende week dan ook weer uit te rollen voor het goed georganiseerde, gewelddadige misdrijf. Vier vermomde en gewapende mannen mepten met hamers de vitrines kort en klein in bij de juwelier. Nadat ze hun slag hadden geslagen, renden de daders naar hun scooters en scheurden weg door het drukke Haarlemse centrum. Aan de rand van de stad stapten ze over in een gereedstaande bestelbus.Op 22 oktober hadden twee ploegen van, deels dezelfde drie verkenners goed rondgekeken in en rond de winkel.