Archief per maand:
Archief per jaar:

Ondernemer en advocaat: corrupte agenten in Noordkop

Celstraf geëist voor tienduizenden wietplanten en -stekjes in boerderij

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Zijn agenten uit de Noordkop corrupt? Een van grootschalige wietteelt verdachte ondernemer (60) uit Sint Maartensvlotbrug en zijn advocaat sluiten dat niet uit. Het openbaar ministerie wilde er niet aan en eiste 264 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk.

De verdachte hoeft niet terug naar de gevangenis met deze vordering, want hij zat 84 dagen in voorarrest.  De specialist in oldtimers (met name Amerikaanse sleeën) zal wel worden kaalgeplukt. Vooruitlopend op de ontneming van zijn drugswinsten heeft het OM een boot, een wagen, horloges en andere luxe goederen in beslag genomen.

Het proces draaide om twee verdenkingen van wietteelt in 2011 en 2010. De jongste gaf weinig stof tot discussie. In de schuur op het erf van zijn stolpboerderij aan de Belkmerweg in Sint Maartensvlotbrug trof de politie op 12 april 2011 320 hennepplanten en twee lampen aan. De officier van justitie vermoedde dat de 60-jarige met onbekend gebleven kompanen bezig was een plantage op te zetten. Zelf hield hij het op een tegenprestatie. Ene Aziz uit Hoorn mocht vijf dagen lang zijn spullen in de schuur zetten, omdat hij opdracht had gegeven een motor in een Chevrolet Camaro te bouwen.

Gigantisch

Hoofdmoot was de gigantische plantage op de bovenverdieping van de deel van de boerderij.  Bij de inval op 18 maart 2010 troffen de dienders in twee hokken 7000 moederplanten en in nog eens twee hokken 22.000 stekjes aan.  Op dat moment wilde een wittel bestelbus het erf afrijden. Daarin zaten vier knippers, van wie er eentje verklaarde dat ze al sinds augustus 2009 de toppen knipte en planten water gaf. De hulpjes verdienden 50 euro per persoon per dag.

Twee mannen van dit kwartet droegen dezelfde achternaam als de kennis uit Den Helder, aan wie de verdachte de deel verhuurde voor 1000 euro per maand. De huurder – net als hij een stockkarracer – kwam de contanten netjes en op tijd afdragen.  ,,Ik weet niets van die kwekerij en ik heb er niets van gemerkt. Ik was veel weg.” Als de huurder niet zelf de wietexploitant was, handelde hij in opdracht van een criminele organisatie: ,,En dat zijn heel machtige figuren die nergens voor terugdeinzen.”

De huurder is na de inval spoorloos. ,,Zelfs bij de races in Sint Maarten zie ik hem niet meer.” Geen toeval, aldus de verdediging. Bij een recente wietzaak in Tuitjenhorn was de Nieuwedieper ook vertrokken op het moment dat de politie aan de deur klopte. Advocaat G. Kaaij: ,,Voor zover wij weten is dat nog minstens twee keer eerder aan het handje geweest.”

Plat

De conclusie van de strafpleiter:  ,,De crimineel in kwestie of zijn opdrachtgevers worden getipt door platte agenten. Politiemensen die geld aannemen van boeven. Anders is het ook niet te verklaren dat mijn cliënt, als hij hierover een verklaring wil afleggen, wordt gebeld en met zoveel woorden wordt gewaarschuwd dat als hij zijn mond opendoet, er iets naars gaat gebeuren.”

Desgevraagd zie een OM-woordvoerder dat ‘er onvoldoende aanknopingspunten naar voren zijn gekomen voor verder onderzoek naar corruptie in het korps’. Met als resultaat dat de ondernemer als enige voor de Alkmaarse rechters moest komen. Op 27 december is de uitspraak.