Archief per maand:
Archief per jaar:

Onderzoek naar Alkmaarse oude meester uit Gouden Eeuw

Conservator Christi Klinkert wijst de geïnteresseerde tienjarige Mila op de vele details die in het schilderij van het kasteel en de abdij van Egmond te vinden zijn. Foto: Mike Bink

Conservator Christi Klinkert wijst de geïnteresseerde tienjarige Mila op de vele details die in het schilderij van het kasteel en de abdij van Egmond te vinden zijn. Foto: Mike Bink

De tentoonstelling Dit is Van der Heck – Schilderswerkplaats in de Gouden Eeuw over een relatief onbekende, Alkmaarse oude meester is nu te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. In de tentoonstelling wordt ook het onderzoek naar de lokale schilder uitgelicht.

Naast grootmeesters Frans Hals, Avercamp en Rembrandt waren er ook vele kleinere meesters als Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652) werkzaam in de Gouden Eeuw. Vaak weten we minder van deze lokale schilders, simpelweg omdat de groten in latere tijden meer aandacht kregen. “Toen ik bij het museum startte viel zijn werk mij op. Kleurrijke figuren in weidse landschappen, verfijnde penseelstreken en eigenzinnige composities”, vertelt conservator Christi Klinkert enthousiast tijdens de opening. “Maar ja, geen grootmeester.”

Publicatie

Wanneer collega-conservator Alice Taatgen de charme van Van der Hecks werk ook opmerkt, reizen de twee stad en land af om meer over hem te weten te komen. En naar mate ze meer ontdekken over de schilder, ontstaat de gedachte voor een boekje. Het resultaat is uiteindelijk een prachtig geïllustreerde, rijke publicatie. Plus een sfeervolle tentoonstelling.

De expositie belicht ook het onderzoek naar de lokale kunstenaar. Medeonderzoekers van het regionaal archief Alkmaar, het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, de abdij van Egmond, het archeologisch centrum van de gemeente Alkmaar en Boeijink, Boekel, Van der Knaap Schilderijenrestauratie hebben een prominente plek gekregen in het Stedelijk.

Klinkert: “Bezoekers krijgen mee hoe zo’n kunsthistorisch onderzoek nu eigenlijk gaat. Op de vele vragen die je hebt, vind je niet altijd een volledig antwoord. De puzzelstukjes die je bij elkaar sprokkelt, vaak samen met anderen, leg je bij elkaar. Zo vorm je een beeld van het werk en leven van Van der Heck.”

De tentoonstelling is tot en met 24 januari te bezoeken in het museu. De publicatie bij de tentoonstelling door Christi Klinkert en Alice Taatgen, Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652). Een Alkmaarse schilder in de Gouden Eeuw (€19,95) is verkrijgbaar in de museumwinkel.